Trudne nierówności wielomianowe i wymierne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 18 paź 2014, 22:02
- Podziękowania: 4 razy
Trudne nierówności wielomianowe i wymierne
Witam wszystkich użytkowników forum. Zwracam się z prośbą o pomoc z kilkoma nierównościami, których rozwiązanie sprawia mi wiele trudności i po wielu próbach mimo wszystko nie udaje mi się ich rozwiązać. Proszę o pomoc z chociaż jednym z nich:
\(x^{12} - x^9 + x^4 - x + \frac{3}{4} > 0\)
\(\frac{x+6}{x-6} * ( \frac{x-4}{x+4} )^2 + \frac{x-6}{x+6} * ( \frac{x+9}{x-9})^2 > 2 \frac{x^2+36}{x^2-36}\)
\(x^{12} - x^9 + x^4 - x + \frac{3}{4} > 0\)
\(\frac{x+6}{x-6} * ( \frac{x-4}{x+4} )^2 + \frac{x-6}{x+6} * ( \frac{x+9}{x-9})^2 > 2 \frac{x^2+36}{x^2-36}\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 18 paź 2014, 22:02
- Podziękowania: 4 razy
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 18 paź 2014, 22:02
- Podziękowania: 4 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Taki przykład :
\(\frac{(x+1)^4}{x(x^2+1)} < \frac{128}{15}\) można rozbić na dwie nierówności
( \(x>0\) \(\wedge\) \(15(x+1)^4 < 128x(x^2+1)\) \(\vee\)( \(x<0\) \(\wedge\) \(15(x+1)^4 > 128x(x^2+1)\) )
wtedy trzeba zauważyć za http://www.wolframalpha.com/ , że
\(15(x+1)^4 < 128x(x^2+1)\) można zastąpić przez \((x-3)(x-\frac{1}{3})( ( x-\frac{3}{5})^2+\frac{16}{25})<0\)
czyli trzeba wykonać samodzielnie dzielenie wielomianu \(W(x)= 15(x+1)^4 - 128x(x^2+1)\) przez \(Q(x)=(x-3)(x-\frac{1}{3})\)
Wtedy , poniewaź \(R(x)= ( x-\frac{3}{5})^2+\frac{16}{25})\) jest stale dodatni to dostaniemy alternatywę nierówności
(\(x>0\) \(\wedge\) \((x-3)(x-\frac{1}{3})<0\)) \(\vee\) (\(x<0\) \(\wedge\) \((x-3)(x-\frac{1}{3})>0\))
\(\frac{(x+1)^4}{x(x^2+1)} < \frac{128}{15}\) można rozbić na dwie nierówności
( \(x>0\) \(\wedge\) \(15(x+1)^4 < 128x(x^2+1)\) \(\vee\)( \(x<0\) \(\wedge\) \(15(x+1)^4 > 128x(x^2+1)\) )
wtedy trzeba zauważyć za http://www.wolframalpha.com/ , że
\(15(x+1)^4 < 128x(x^2+1)\) można zastąpić przez \((x-3)(x-\frac{1}{3})( ( x-\frac{3}{5})^2+\frac{16}{25})<0\)
czyli trzeba wykonać samodzielnie dzielenie wielomianu \(W(x)= 15(x+1)^4 - 128x(x^2+1)\) przez \(Q(x)=(x-3)(x-\frac{1}{3})\)
Wtedy , poniewaź \(R(x)= ( x-\frac{3}{5})^2+\frac{16}{25})\) jest stale dodatni to dostaniemy alternatywę nierówności
(\(x>0\) \(\wedge\) \((x-3)(x-\frac{1}{3})<0\)) \(\vee\) (\(x<0\) \(\wedge\) \((x-3)(x-\frac{1}{3})>0\))
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 18 paź 2014, 22:02
- Podziękowania: 4 razy
Re:
Okey. Przeanalizowałem to i nie mam pojęcia skąd wiemy przez jaki wielomian mamy podzielić \(W(x)= 15(x+1)^4 - 128x(x^2+1)\)Panko pisze:Taki przykład :
\(\frac{(x+1)^4}{x(x^2+1)} < \frac{128}{15}\) można rozbić na dwie nierówności
( \(x>0\) \(\wedge\) \(15(x+1)^4 < 128x(x^2+1)\) \(\vee\)( \(x<0\) \(\wedge\) \(15(x+1)^4 > 128x(x^2+1)\) )
wtedy trzeba zauważyć za http://www.wolframalpha.com/ , że
\(15(x+1)^4 < 128x(x^2+1)\) można zastąpić przez \((x-3)(x-\frac{1}{3})( ( x-\frac{3}{5})^2+\frac{16}{25})<0\)
czyli trzeba wykonać samodzielnie dzielenie wielomianu \(W(x)= 15(x+1)^4 - 128x(x^2+1)\) przez \(Q(x)=(x-3)(x-\frac{1}{3})\)
Wtedy , poniewaź \(R(x)= ( x-\frac{3}{5})^2+\frac{16}{25})\) jest stale dodatni to dostaniemy alternatywę nierówności
(\(x>0\) \(\wedge\) \((x-3)(x-\frac{1}{3})<0\)) \(\vee\) (\(x<0\) \(\wedge\) \((x-3)(x-\frac{1}{3})>0\))
Edit: Najbardziej zależy mi na pierwszym przykładzie z pierwszego postu ponieważ miałem takie coś na sprawdzianie. Myślę że powinien być na to jakiś patent, może ze wzorami skróconego mnożenia?
-
- Stały bywalec
- Posty: 631
- Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:15
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 218 razy
- Płeć:
Re: Re:
Jak masz metodami szkolnymi typowo robić to musisz wszystkie wyrazy podnieść do potęgi i skorzystać z tw o pierwiastkach wymiernych wielomianu i znależć najpierw wszystkie wymierne ( możesz ew zgadnąć taki pierwiastek ) potem wykjonać samodzielnie jakieś dzielenie i zobaczyć co wyjdzieDeltaLimes pisze: Okey. Przeanalizowałem to i nie mam pojęcia skąd wiemy przez jaki wielomian mamy podzielić \(W(x)= 15(x+1)^4 - 128x(x^2+1)\)
http://www.zadania.info/d25/24001
-
- Stały bywalec
- Posty: 631
- Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:15
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 218 razy
- Płeć:
Re: Re:
To się często zadanie pojawia(może nie na maturze, ale napewno w zbiorku H.Pawłowskiego jest) ,bo tu nie ma żadnych pierwiastków i to trzeba pokazaćDeltaLimes pisze:
Edit: Najbardziej zależy mi na pierwszym przykładzie z pierwszego postu ponieważ miałem takie coś na sprawdzianie. Myślę że powinien być na to jakiś patent, może ze wzorami skróconego mnożenia?
\(x^{12}-x^9+x^4-x+ \frac{3}{4}>0\)
No to tak , dla \(x \in \left(- \infty ;0 \right>\) oraz dla \(x \in \left<1; \infty \right)\) spróbój sam pokazać , że nie ma tam pierwiastków. Celowo te dwa przedziały zapisałem osobno
Pokażę trudniejszą część dla \(\left( 0;1\right)\) - trudniejsza bo tu trzeba użyć wzorów skróconego mnożenia .
\(x^{12}-x^9+x^4-x+ \frac{3}{4}= \left( x^6- \frac{1}{2}x^3 \right)^2- \frac{x^6}{4} +x^4-x^2+ \left( x- \frac{1}{2} \right) ^2+ \frac{1}{2}=
\\
= \left( x^6- \frac{1}{2}x^3 \right)^2- \frac{x^6}{4} +(x^2- \frac{1}{2})^2 + \left( x- \frac{1}{2} \right) ^2+ \frac{1}{4} \ge \frac{-x^6}{4}+ \frac{1}{4}>0\)
Ostatnia nierówność z założenia o przedziale \((0;1)\)
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(x^{12}-x^9+x^4-x>- \frac{3}{4}\\x^9(x^3-1)+x(x^3-1)>- \frac{3}{4}\\(x^3-1)(x^9+x)>- \frac{3}{4}\\x(x^8+1)(x^3-1)>-\frac{3}{4}\\x(x-1)(x^2+x+1)(x^8+1)>-\frac{3}{4}\)
Dla x<0 lewa strona nierówności \(x(x-1)(x^2+x+1)(x^8+1)\) jest dodatnia (-*-*+*+>0),
czyli nierówność jest spełniona.
Dla x>1 nierówność jest spełniona,bo wszystkie czynniki są dodatnie.
Dla x=1 oraz dla x=0 lewa strona przyjmuje wartość zero ,czyli nierówność
jest spełniona.
Na przedziale (0;1) wartość lewej strony nierówności \(x(x-1)(x^2+x+1)(x^8+1)>- \frac{3}{4}\) obliczasz z iloczynu x(x-1) i dwóch czynników dodatnich,czyli wartość ta zależy od x(x-1).
Ale x(x-1) ma najmniejszą wartość dla x=1/2 i wynosi ona \((- \frac{1}{4})\),
a wartość pozostałych czynników jest poniżej 3 ,co pozwala przyjąć że nierówność
jest spełniona.
Dla x<0 lewa strona nierówności \(x(x-1)(x^2+x+1)(x^8+1)\) jest dodatnia (-*-*+*+>0),
czyli nierówność jest spełniona.
Dla x>1 nierówność jest spełniona,bo wszystkie czynniki są dodatnie.
Dla x=1 oraz dla x=0 lewa strona przyjmuje wartość zero ,czyli nierówność
jest spełniona.
Na przedziale (0;1) wartość lewej strony nierówności \(x(x-1)(x^2+x+1)(x^8+1)>- \frac{3}{4}\) obliczasz z iloczynu x(x-1) i dwóch czynników dodatnich,czyli wartość ta zależy od x(x-1).
Ale x(x-1) ma najmniejszą wartość dla x=1/2 i wynosi ona \((- \frac{1}{4})\),
a wartość pozostałych czynników jest poniżej 3 ,co pozwala przyjąć że nierówność
jest spełniona.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 18 paź 2014, 22:02
- Podziękowania: 4 razy
Re: Re:
Mógłby ktoś wytłumaczyć dlaczego należy wszystkie wyrazy podnieść do potęgi?Przemo10 pisze:Jak masz metodami szkolnymi typowo robić to musisz wszystkie wyrazy podnieść do potęgiDeltaLimes pisze: Okey. Przeanalizowałem to i nie mam pojęcia skąd wiemy przez jaki wielomian mamy podzielić \(W(x)= 15(x+1)^4 - 128x(x^2+1)\)
A co do dwóch tłumaczeń wyżej pierwszego kompletnie nie rozumiem, a drugie prawie rozumiem. No cóż, chyba jestem debilem. Dzięki mimo wszystko za tłumaczenie.
Edit:
Dlaczego akurat te przedziały i w jaki sposób to udowodnić? :/
Przemo10 pisze: \(x^{12}-x^9+x^4-x+ \frac{3}{4}>0\)
No to tak , dla \(x \in \left(- \infty ;0 \right>\) oraz dla \(x \in \left<1; \infty \right)\) spróbój sam pokazać , że nie ma tam pierwiastków. Celowo te dwa przedziały zapisałem osobno
Wytłumaczy ktoś te przekształcenia krok po kroku? Nie rozumiem skąd to się bierze.
Przemo10 pisze: \(x^{12}-x^9+x^4-x+ \frac{3}{4}= \left( x^6- \frac{1}{2}x^3 \right)^2- \frac{x^6}{4} +x^4-x^2+ \left( x- \frac{1}{2} \right) ^2+ \frac{1}{2}=
\\
= \left( x^6- \frac{1}{2}x^3 \right)^2- \frac{x^6}{4} +(x^2- \frac{1}{2})^2 + \left( x- \frac{1}{2} \right) ^2+ \frac{1}{4} \ge \frac{-x^6}{4}+ \frac{1}{4}>0\)
Ostatnia nierówność z założenia o przedziale \((0;1)\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 631
- Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:15
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 218 razy
- Płeć:
Re: Re:
DeltaLimes pisze:Mógłby ktoś wytłumaczyć dlaczego należy wszystkie wyrazy podnieść do potęgi?
A dlatego, że to najłatwiej itak zrobići najszybciej . Z tej pozycji ani nie widzisz pierwiastka wielomianu, ani łatwo nie podzielisz wielomianu. Po podniesieniu do potęgi i redukcji wyrazów , będziesz mógł skorzystać z twierdzenia o pierw. wymiernych( w poscie powyżej moim dostałeś link do poradnika , gdzie możesz o nicm przeczytać, przyklad zastosowania nawet tam jest) i podzielić wielomian z w. Bezouta by rozłożyć wielomian na czynniki.
Odnośnie dwóch pozostałych .
Jeśli \(x \in (- \infty ;0\)) to masz sumę liczb dodatnich która jest dodatnia.
Dla \(x=0\) i\(x=1\) sprawdzasz bezpośrednio przez podstawienie
Dla \(x>1\) Masz nierówności , że\(x^{12}>x^9\) oraz \(x^4>x\)Stad \(x^{12}-x^9>0\) oraz \(x^4-x>0\). Czyli po dodaniu \(x^{12}-x^9+x^4-x>0\), czyli także \(x^{12}-x^9+x^4-x+\frac{3}{4}>0\)
Odnośnie przedziału \((0;1)\) to początkową część możesz samodzielnie sprawdzić podnosząc odpowiednie wyrażenia do kwadratu i zauważając , że się coś skróci . Kolejna nierówność wynika z faktu, że kwadrat liczby jest liczbą nieujemną. Stąd pierwsza nierówność.
Jak dojdziesz do miejsca \(\ge \frac{1}{4} - \frac{x^6}{4}\) to zauważ, że to jest to samo co \(\frac{1-x^6}{4}\) i teraz ponieważ \(x \in (0;1)\) to \(x^6\) także należy do \((0;1)\), czyli w szczegółności dla tego przedziału \(x^6\) będzie zawsze mniejszy od \(1\) tzn \(x^6<1\), czyli \(1-x^6>0\)
Jak coś dalej nie rozumiesz, pomyśl chwilę a potem pokaż dokładnie miejsce w którym coś jest nie jasne.
-
- Stały bywalec
- Posty: 631
- Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:15
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 218 razy
- Płeć:
Re:
W tym problem , że to ściema , weź x=0,9Galen pisze: Ale x(x-1) ma najmniejszą wartość dla x=1/2 i wynosi ona \((- \frac{1}{4})\),
a wartość pozostałych czynników jest poniżej 3 ,co pozwala przyjąć że nierówność
jest spełniona.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%2 ... or+x%3D0.9
Bo w tym problem , że przez wierzchołek paraboli tego nie oszacujesz.
Oczywiście możesz powiedzieć, że jest mniejsze nie od \(3\) ale od\(6\)
To zadanie spotykałem kiedyś na konkursach lokalnych nie pamiętam czy w gimnazjum czy 1.LO, ale i w zbiorku linii ponadstandardowej dla kl 1 LO H. Pawłowsiego
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 18 paź 2014, 22:02
- Podziękowania: 4 razy
No dobra. Tą nierówność 12 stopnia zostawię sobie na jakiś spokojniejszy dzień do przeanalizowania, bo na mój mózg to niezły orzech do zgryzienia. Po prostu nie posługuję się tymi wszystkimi twierdzeniami z taką swobodą jak wy. Powrócę może do tego przykładu gdzie miałem "podnieść do kwadratu wszystkie wyrazy":
\(W(x)=15(x+1)^4−128x(x^2+1)\)
Czy nie łatwiej będzie podnieść do potęg, wymnożyć i wtedy zredukować? W tej chwili mam wielomian 4-tego stopnia, a wy mówicie o podnoszeniu jeszcze wszystkiego do kwadratu? W jaki sposób ma to pomóc? Będę miał wielomian ósmego stopnia. Czy coś źle zrozumiałem?
\(W(x)=15(x+1)^4−128x(x^2+1)\)
Czy nie łatwiej będzie podnieść do potęg, wymnożyć i wtedy zredukować? W tej chwili mam wielomian 4-tego stopnia, a wy mówicie o podnoszeniu jeszcze wszystkiego do kwadratu? W jaki sposób ma to pomóc? Będę miał wielomian ósmego stopnia. Czy coś źle zrozumiałem?