Dane jest równanie z niewiadomą x.Przedyskutuj liczbę i rodzaj rozwiązań rowania ze wzglądu na wartości parametrów.
\(m^2x-m+2=m^2+x\) Ten przyklład jakoś nie chce mi wyjść
Równanie liniowe z parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 392
- Rejestracja: 07 lut 2012, 18:47
- Podziękowania: 175 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 1231
- Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
- Podziękowania: 32 razy
- Otrzymane podziękowania: 385 razy
Re: Równanie liniowe z parametrem
\(m^{2}x-x=m^{2}+m-2\)
\(x(m^{2}-1)=m^{2}+m-2\)
\(P.1.m^{2}-1 \neq 0 \to m \neq \pm 1 \to x= \frac{m^{2}+m-2}{m^{2}-1}\)- jedno rozwiązanie
\(P.2.m^{2}-1=0 \wedge m^{2}+m-2=0\)
\((m=1 \vee m=-1) \wedge (m=-2 \vee m=1) \to m=1\)- równanie tożsamościowe
\(P.3.m^{2}-1=0 \wedge m^{2}+m-2 \neq 0\)
\((m-1 \vee m=-1) \wedge (m= \neq -2 \wedge m \neq 1) \to m=-1\)- równanie sprzeczne
\(x(m^{2}-1)=m^{2}+m-2\)
\(P.1.m^{2}-1 \neq 0 \to m \neq \pm 1 \to x= \frac{m^{2}+m-2}{m^{2}-1}\)- jedno rozwiązanie
\(P.2.m^{2}-1=0 \wedge m^{2}+m-2=0\)
\((m=1 \vee m=-1) \wedge (m=-2 \vee m=1) \to m=1\)- równanie tożsamościowe
\(P.3.m^{2}-1=0 \wedge m^{2}+m-2 \neq 0\)
\((m-1 \vee m=-1) \wedge (m= \neq -2 \wedge m \neq 1) \to m=-1\)- równanie sprzeczne
-
- Stały bywalec
- Posty: 392
- Rejestracja: 07 lut 2012, 18:47
- Podziękowania: 175 razy
Re: Równanie liniowe z parametrem
A jak rozłożyć \(m^2+m-2\)? wiem, żwyjdzie m=-2 v m=1, ale jakoś nie widzę tego zapisu