Równanie trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Isia833
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 16 paź 2017, 11:04

Równanie trygonometryczne

Post autor: Isia833 »

Wykaż, że równanie nie ma rozwiązań w R
\(\sin2x+\sin{3\over2}x=2\)

Czy wystarczy to wykazać rysując wykres
\(\sin2x+\sin{3\over2}x=2\) ?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1651
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: Równanie trygonometryczne

Post autor: janusz55 »

Wykres jest dowodem graficznym.

Dowód analityczny
Jeżeli suma dwóch sinusów ma być równać \( 2\), tzn., że musi być spełniony jednocześnie układ równań:

\( \begin{cases} \sin(2x)= 1 \\ \sin\left(\frac{3}{2}x\right) = 1\end{cases}. \)

Rozwiązując ten układ

\( \begin{cases} x = \frac{1}{4}\pi + k\pi \ \ k\in \zz, \\ x= \frac{1}{3}\pi + \frac{4}{3} k \pi, \ \ k\in \zz. \end{cases}.\)

Otrzymujemy sprzeczność
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Równanie trygonometryczne

Post autor: Jerry »

janusz55 pisze: 26 kwie 2024, 10:54 \( \begin{cases} x = \frac{1}{4}\pi + k\pi \ \ k\in \zz, \\ x= \frac{1}{3}\pi + \frac{4}{3} k \pi, \ \ k\in \zz. \end{cases}.\)
Otrzymujemy sprzeczność
Jeszcze nie! Powinno być
\[\begin{cases} x = \frac{1}{4}\pi + k_1\pi \wedge \ k_1\in \zz, \\ x= \frac{1}{3}\pi + \frac{4}{3} k_2 \pi \wedge \ k_2\in \zz. \end{cases}\]
bo równości mogą zachodzić w różnych okresach :idea:
Dopiero teraz trzeba wykazać, że równanie
\[\frac{1}{4}\pi + k_1\pi = \frac{1}{3}\pi + \frac{4}{3} k_2\pi\]
nie ma rozwiązań w liczbach całkowitych.

Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1651
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: Równanie trygonometryczne

Post autor: janusz55 »

Wystarczy zauważyć, że równania nie mogą być spełnione jednocześnie dla danych okresów.

Masz rację , do pełności rozwiązania brakuje wykazanie, że równanie po przekształceniu wynikającym z porównania stron równań

\( 1 = 16k_{2}-12k_{1} \)

nie ma rozwiązań w liczbach całkowitych.

Dzięki!
Isia833
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 16 paź 2017, 11:04

Re: Równanie trygonometryczne

Post autor: Isia833 »

Dziękuję. !
ODPOWIEDZ