Suma wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego zbieżnego j

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
19a97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 24 paź 2016, 16:00
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Suma wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego zbieżnego j

Post autor: 19a97 »

Suma wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego zbieżnego jest równa 15, a ilorac q=\(\frac{1}{3}\). Pierwszy wyraz tego ciągu jest równy
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(S=\frac{a_1}{1-q}\;\;\;\;i\;\;\;|q|<1\)
\(S=15\\q= \frac{1}{3}\)
\(a_1=S(1-q)\\a_1=15(1- \frac{1}{3})\\a_1=15\cdot\; \frac{2}{3}\\a_1=10\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ