Zbieżność szeregu geometrycznego, błąd?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
patryk97
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 184
Rejestracja: 29 maja 2015, 17:53
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękowania: 114 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Zbieżność szeregu geometrycznego, błąd?

Post autor: patryk97 »

Wyznacz te wartości \(x\), dla których dany szereg geometryczny jest zbieżny.
\(1+(x^2+5x+5)+(x^2+5x+5)^2+...\)

I liczę, że \(|x^2+5x+5|<1\)
Czyli \(x^2+5x+6>0 \wedge x^2+5x+4<0\)

Wychodzi mi: \(x \in (-4; -3) \cup (-3; -1)\)
Natomiast wynik w odpowidziach to \(x \in (-4; -3) \cup (-2; -1)\)
I mnie to męczy bo nie wiem czy to ja mam błąd (sprawdzałem już kilka razy) czy odpowiedź jest zła.
ef39
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 501
Rejestracja: 15 sie 2012, 21:03
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 275 razy

Re: Zbieżność szeregu geometrycznego, błąd?

Post autor: ef39 »

zrobiłeś błąd,
z pierwszej nierówności wychodzi mi przedział
\((- \infty ;-3) \cup (-2;+ \infty )\)
z drugiej nierówności wychodzi
\((-4;-1)\)
część wspólna tak jak w odpowiedziach
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(|x^2+5x+5|<1 \iff \\
-1<x^2+5x+5<1 \iff \\
\begin{cases}x^2+5x+4<0\\x^2+5x+6>0 \end{cases}\)
ScreenHunter_490.jpg
ScreenHunter_490.jpg (19.83 KiB) Przejrzano 1515 razy
różowe na górze, zielone na dole:
\(x \in (-4; -3) \cup (-2; -1)\)
patryk97
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 184
Rejestracja: 29 maja 2015, 17:53
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękowania: 114 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: patryk97 »

Ale głupi jestem :) Policzyłem dla \(\Delta =1\) tylko jedno miejsce zerowe \(x_0\) hehe
Dzięki za pomoc :)
ODPOWIEDZ