Zbadaj czy ciąg jest geometryczny.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
patryk97
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 184
Rejestracja: 29 maja 2015, 17:53
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękowania: 114 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Zbadaj czy ciąg jest geometryczny.

Post autor: patryk97 »

Zbadaj, czy ciąg \((a_n)\) jest ciągiem geometrycznym, jeśli jest określony wzorem:

\(a_n= \cos n \pi\)
Ogólnie wiem jak to liczyć jednak mam problem z tym podpunktem :(
ef39
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 501
Rejestracja: 15 sie 2012, 21:03
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 275 razy

Re: Zbadaj czy ciąg jest geometryczny.

Post autor: ef39 »

Licząc kolejne wyrazy otrzymamy: -1,1,-1,1,-1,1... i jest to ciąg geometryczny

Lub liczymy:

\(\frac{a_{n+1} }{a_n}= \frac{\cos(n \pi + \pi )}{ \cos n \pi } = \frac{ \cos n \pi \cos \pi - \sin n \pi \sin \pi }{cosn \pi }= \cos \pi =-1=q\)
patryk97
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 184
Rejestracja: 29 maja 2015, 17:53
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękowania: 114 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Zbadaj czy ciąg jest geometryczny.

Post autor: patryk97 »

ef39 pisze:
\(\frac{ \cos n \pi \cos \pi - \sin n \pi \sin \pi }{cosn \pi }= \cos \pi\)


Kurczę, jak to otrzymać? :(
ef39
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 501
Rejestracja: 15 sie 2012, 21:03
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 275 razy

Re: Zbadaj czy ciąg jest geometryczny.

Post autor: ef39 »

wzór na cosinus sumy kątów \(\cos ( \alpha + \beta )= \cos \alpha \cos \beta - \sin \alpha \sin \beta\)
oraz
\(\sin \pi =0, \sin n \pi =0\)
patryk97
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 184
Rejestracja: 29 maja 2015, 17:53
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękowania: 114 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: patryk97 »

Aaa i wszystko jasne, wielkie dzięki ;)
ODPOWIEDZ