2. Balon wzniósł się w 1. minucie na wys. 8m, a w kazdej nastepnej minucie wznosil sie 2 razy wolniej niz w poprzedniej. P0 jakim czssie osiagnie wysokość 15 m?
4 Pierwszy odcinek łamanej ma długśc 3 cm, a kazdy kolejny jest dwa razy dluzszy od poprzedniego. Z ilu odcinków sklada sie lamana jesli ma ona długość 765 cm?
Dziękuje za pomoc w leczeniu mojej amnezji
Zadania maturalne z ciągów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 04 cze 2012, 20:52
- Podziękowania: 78 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Zadania maturalne z ciągów
4
Odp. Z 8 odcinków
\(a_1=3
a_2=2*3
a=3=2*2*3
a_n=3*(2)^{n-1}
q=2
S_n= \frac{3}{1-2}(1-2^n)=765
3(2^n-1)=765
2^n-1=255
2^n=256
2^n=2^8
n=8\)
Odp. Z 8 odcinków
\(a_1=3
a_2=2*3
a=3=2*2*3
a_n=3*(2)^{n-1}
q=2
S_n= \frac{3}{1-2}(1-2^n)=765
3(2^n-1)=765
2^n-1=255
2^n=256
2^n=2^8
n=8\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
2)
Masz ciąg geometryczny
\(a_1=8\\a_2=4\\a_3=2\\a_4=1\)
Suma tych wysokości ma wynosić 15 m
\(8+4+2+1=15\)
Jak widać po 4 minutach balon osiągnie wysokość 15 m.
Można też zastosować wzór na sumę n wyrazów ciągu geometrycznego
\(a_1=8\\q=0,5\)
\(S_n=a_1\cdot \frac{1-q^n}{1-q}\)
\(15=8\cdot \frac{1-0,5^n}{1-0,5}\\
15=8\cdot {1-0,5^n}{0,5}\\
\frac{15}{16}=1-(\frac{1}{2})^n\)
\((\frac{1}{2})^n=\frac{1}{16}\\
n=4\)
Zadanie jest łatwiej zrobić w pamięci niż wzorem.
4)
3,6,12,24,...
\(a_1=3\\
q=2\\
S_n=765\\
n=?\)
\(765=3\cdot \frac{1-2^n}{1-2}\;/:3\\
255=\frac{1-2^n}{-1}\\
255=-1+2^n\\
256=2^n\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;256=16\cdot 16=2^4\cdot 2^4=2^8\\
2^8=2^n\\
n=8\)
Z ośmiu odcinków.
Masz ciąg geometryczny
\(a_1=8\\a_2=4\\a_3=2\\a_4=1\)
Suma tych wysokości ma wynosić 15 m
\(8+4+2+1=15\)
Jak widać po 4 minutach balon osiągnie wysokość 15 m.
Można też zastosować wzór na sumę n wyrazów ciągu geometrycznego
\(a_1=8\\q=0,5\)
\(S_n=a_1\cdot \frac{1-q^n}{1-q}\)
\(15=8\cdot \frac{1-0,5^n}{1-0,5}\\
15=8\cdot {1-0,5^n}{0,5}\\
\frac{15}{16}=1-(\frac{1}{2})^n\)
\((\frac{1}{2})^n=\frac{1}{16}\\
n=4\)
Zadanie jest łatwiej zrobić w pamięci niż wzorem.
4)
3,6,12,24,...
\(a_1=3\\
q=2\\
S_n=765\\
n=?\)
\(765=3\cdot \frac{1-2^n}{1-2}\;/:3\\
255=\frac{1-2^n}{-1}\\
255=-1+2^n\\
256=2^n\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;256=16\cdot 16=2^4\cdot 2^4=2^8\\
2^8=2^n\\
n=8\)
Z ośmiu odcinków.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Zadania maturalne z ciągów
3
odp. po 4 minutach
\(a_1=8
a_2=4
a_3=2
a_4=1
a_n=8*0.5^{n-1}
q=0.5
s_n= \frac{8}{1-0.5}(1-0.5^n)=15
16(1-0.5^n)=15
1-0.5^n= \frac{15}{16}
0.5^n= \frac{1}{16}
0.5^n=0.5^4
n=4\)
odp. po 4 minutach
\(a_1=8
a_2=4
a_3=2
a_4=1
a_n=8*0.5^{n-1}
q=0.5
s_n= \frac{8}{1-0.5}(1-0.5^n)=15
16(1-0.5^n)=15
1-0.5^n= \frac{15}{16}
0.5^n= \frac{1}{16}
0.5^n=0.5^4
n=4\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya