Mam wątpliwości odnośnie jednego bardzo prostego, podstawowego wręcz zadania z Prawa Coulomba. Oto jego treść:
W próżni, w początku układu współrzędnych znajduje się ładunek Q= 125mC. Wyznacz siłę (oraz jej wartość) działającą na ładunek:
a) q=1uC umieszczony w punkcie (0,5,0)m
b) q=1uC umieszczony w punkcie (0,4,3)m
c) Q w obu powyższych przypadkach
O ile wyznaczenie wartości siły polega tylko na podstawieniu do wzoru, o tyle nie jestem pewna jak się wyznacza wektor siły, tym bardziej, że według zdjęcia został on wyznaczony w pierwszej kolejności i to z niego wyznaczana jest jej wartość (a przynajmniej tak to wygląda na zdjęciu). Zatem pytanie: w jaki sposób wyznacza się wektor siły?
Wyznaczanie siły i jej wartości działającej na ładunek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 cze 2016, 14:31
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Wektor siły wyznacza się bardzo prosto, otóż dwa ładunki zawsze oddziałują na siebie wzdłuż prostej łączącej punkty, w których one się znajdują, gdy są jednoimienne, to się odpychają (zwrot na zewnątrz odcinka), a gdy są różnoimienne to się przyciągają (zwrot do wewnątrz odcinka). W przypadku większej ilości ładunków stosuje sie zasadę superpozycji czyli dodawania wektorów.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl