Pole wektorowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 26 sie 2015, 16:34
Płeć:

Pole wektorowe

Post autor: enka »

Witam, chciałabym prosić o pomoc w rozwiązaniu zadania

dany jest wektor B = [0,0,B], gdzie B=const. Jeśli wektor A jest zdefiniowany jako A= 1/2 \vec{r} x B gdzie \vec{r} jest wektorem położenia, to jaka jest rotacja z pola wektorowego A ?
enka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 26 sie 2015, 16:34
Płeć:

Post autor: enka »

Zadanie poprawione stylistycznie

Dany jest wektor \(\vec{B}\) = [0,0,B], gdzie B=const. Jeśli wektor \(\vec{A}\) jest zdefiniowany jako \(\vec{A}\) = 1/2 \(\vec{r}\) x \(\vec{B}\) gdzie \(\vec{r}\) jest wektorem położenia, to jaka jest rotacja z pola wektorowego A ?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
enka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 26 sie 2015, 16:34
Płeć:

Post autor: enka »

W jaki sposób? Jestem w tej dziedzinie kompletnie zielona
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

No to wybacz ale masz dużo do nadrobienia..
co z tego, że ktoś napisze ci krzaczki, z których nic nie będziesz rozumiała :(
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
enka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 26 sie 2015, 16:34
Płeć:

Post autor: enka »

chodzi o to, że to jest jedno z przykładowych zadań na których opierają mi się kolejne, jeśli nie ma mi kto wytłumaczyć to często dochodzę do niektórych rzeczy analizując jakieś zadanie sama
ale dziękuję za chęć pomocy :)
enka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 26 sie 2015, 16:34
Płeć:

Post autor: enka »

iloczyn wektorowy i operator nabla znam, rozumiem, tylko nie mam pewności jak rozwiązać to w tym przykłądzie. już nawet nie chodzi o gotową odpowiedź co chociaż wskazówkę jak to rozpisać, pierwszy krok
enka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 26 sie 2015, 16:34
Płeć:

Post autor: enka »

Mam najpierw obliczyć iloczyn wektorowy 1/2r x B podstawiając za B to co w treści a 1/2r mam rozbić na 1/2rA, 1/2rB, 1/2rC, wyliczyć iloczyn wektorowy a następnie z definicji rotacji to co mi wyjdzie pomnożyć wektorowo przez operator nabla?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Masz policzyć \(rot \vec{A} = rot \frac{1}{2}(\vec{r} X \vec{B}) = \frac{1}{2} \vee ( \vec{r} X \vec{B})\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ