Niepewność pomiarowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Thinki
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 29 cze 2015, 19:32
Płeć:

Niepewność pomiarowa

Post autor: Thinki »

Witam!
Czy mógłby mi ktoś pomóc z takim problemem:

Jak obliczyć niepewność pomiarową stężenia CO2 w strzykawce, jeżeli pomiar wykonywany był następująco:

do strzykawki (max pojemność 50 ml) nabrany był CO2 o stężeniu 100%, następnie wypuszczono go do pojemności 10 ml, nabrano powietrza do 50 ml, wypuszczono do 5 ml, nabrano powietrza do 50 ml, tak że stężenie CO2 w strzykawce wyniosło 2%. Jak można obliczyć niepewność pomiarową tego stężenia?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Jeśli podasz mi wzór na stężenie, to wyprowadzę wzór na niepewność ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Thinki
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 29 cze 2015, 19:32
Płeć:

Re: Niepewność pomiarowa

Post autor: Thinki »

Cp= masa (objętość) substancji/[masa (objętość) substancji + masa (objętość) rozpuszczalnika]*100% :D Zupełnie nie wiem jak powiązać niepewność z wypuszczaniem i nabieraniem powietrza do strzykawki.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

w LaTeXie!
niepewność systematyczna pojedyńczego pomiaru to zdaje się 1 ml więc pomnóż to przez ilość tych "wdechnień"
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Thinki
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 29 cze 2015, 19:32
Płeć:

Re: Niepewność pomiarowa

Post autor: Thinki »

\(Cp= \frac{Ms}{Mr} \cdot 100\)%
Było by to 2\(\pm\)8%, czyli raczej bez sensu. Naciąganie i wypuszczanie powietrza miało na celu obniżenie niepewności pomiarowej w stosunku do pomiaru przez naciągnięcie 1 ml 100% CO2 i dopełnienie powietrzem do 50 ml.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Niepewność pomiarowa

Post autor: korki_fizyka »

To jest problem z rozcieńczaniem substancji, w tym przypadku gazowej. Dla mnie niejasne jest to:
Thinki pisze: następnie wypuszczono go do pojemności 10 ml, nabrano powietrza do 50 ml, wypuszczono do 5 ml,
gdzie wypuszczono? skoro do mniejszej objętości to go sprężono itd. kilka razy więc o jakie stężenie chodzi-wagowe, molowe i w jakim końcowym zbiorniku?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Thinki
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 29 cze 2015, 19:32
Płeć:

Re: Niepewność pomiarowa

Post autor: Thinki »

Zadanie polegało na zrobieniu wzorca 2% CO2 do badań chromatograficznych. W tym celu do strzykawki nabrano ileśtam (nieważne) czystego CO2. Następnie wypuszczono z niej to CO2 do objętości 10 ml. Nadal w strzykawce było 100% CO2. Dalej nabrano powietrza atmosferycznego (zawartość CO2 w atm. pomijamy), uzupełniając strzykawkę do 50ml. Teraz w strzykawce było 20% CO2. Roztwór znów wypuszczono, do objętości 5ml (nadal jest 20% CO2). Na koniec strzykawkę znów uzupełniono powietrzem do objętości 50ml, przez co w strzykawce ostatecznie było 2% CO2.

EDIT: Pisząc: Wypuszczono do objętości 5ml, mam na myśli opróżnienie strzykawki, pozostawiając w niej 5ml.
Ostatnio zmieniony 06 lip 2015, 19:29 przez Thinki, łącznie zmieniany 1 raz.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Przy założeniu, że pomiar za pomocą strzykawki jest z dokładnością do 1 ml to niepewność standardowa pojedyńczego pomiaru wynosi \(\frac{1ml}{ \sqrt{3} } \approx 0,6 ml\) a jeśli potrzebny ci błąd procentowy, to podziel to przez zawartość CO2 po ostatnim uzupełnieniu.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ