Model Bohra + wykorzystanie prawa Gaussa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RezeX
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 mar 2015, 16:27
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Model Bohra + wykorzystanie prawa Gaussa

Post autor: RezeX »

Bardzo proszę o pomoc i wytłumaczenie krok po kroku jak rozwiązać te 2 zadania.

1.W modelu Bohra atomu wodoru elektron krąży po orbicie o promieniu \(0,587 * 10^{-10} m\) z prędkością \(2,18 * 10^6 m/s\). Obliczyć natężenie pola elektrycznego i potencjał od protonu na orbicie elektronu oraz siłę Coulomba działającą na elektron. Sprawdzić, czy podana prędkość elektronu jest poprawna.

2. Wykorzystując prawo Gaussa obliczyć natężenie pola elektrycznego - a następnie potencjał w funkcji odległości \(r\) od środka kuli o promieniu \(R\) naładowanej równomiernie ładunkiem \(Q\). Podaj wynik dla \(r = 1m\) i \(R=10 cm, Q=2C.\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
RezeX
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 mar 2015, 16:27
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: RezeX »

Okay, jakoś sobie poradziłem. Dzięki!
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Usłyszysz - zapomnisz, zobaczysz - zapamiętasz, zrobisz - zrozumiesz :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ