Oblicz energię (w kJ) 1.8 mola fotonów promieniowania elektromagnetycznego o długości fali 524 nm.
Wiec tak znam praktycznie jeden wzór z którego niby się to rozwiązuje pod warunkiem że nie ma w treści moli . Prosiłbym o rozwiązanie albo o wyprowadzenie wzoru z którego rozwiązuje się to zadanie Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam
Energia Fotonu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Energia Fotonu
Tu jest rachunek ( tylko trochę cierpliwości)http://pl.dbfei.com/college-higher-educ ... 21360.html
Lub dla niecierpliwego
Energia jednego fotonu w Dżulach \(E=\frac{h \cdot c}{\lambda}\) \(= \frac{3 \cdot 10^8 \cdot 6,63 \cdot 10^{-34}}{ 5,24 \cdot 10^{-7}}\) \(J\)\(\approx\)\(3,8 \cdot 10^{-19}\) \(J\)
Teraz rachujemy z liczbą Awogadro
W \(1,8\) mola jest \(1,8 \cdot 6,02 \cdot 10^{23}\) fotonów
Energia tego układu =\(1,8 \cdot 6,02 \cdot 10^{23}\) \(\cdot 3,8 \cdot 10^{-19}\)\(J\)\(\approx\)\(41,2 \cdot 10^4\)\(J\) \(=412\) \(kJ\)
Lub dla niecierpliwego
Energia jednego fotonu w Dżulach \(E=\frac{h \cdot c}{\lambda}\) \(= \frac{3 \cdot 10^8 \cdot 6,63 \cdot 10^{-34}}{ 5,24 \cdot 10^{-7}}\) \(J\)\(\approx\)\(3,8 \cdot 10^{-19}\) \(J\)
Teraz rachujemy z liczbą Awogadro
W \(1,8\) mola jest \(1,8 \cdot 6,02 \cdot 10^{23}\) fotonów
Energia tego układu =\(1,8 \cdot 6,02 \cdot 10^{23}\) \(\cdot 3,8 \cdot 10^{-19}\)\(J\)\(\approx\)\(41,2 \cdot 10^4\)\(J\) \(=412\) \(kJ\)