Cześć,
Potrzebuję małej pomocy z jednym zadaniem:
Ile \(HNO_3 2mol/dm^3\) należy dodać do\(0.4dm^3 NaOH\) 0.5 \(mol/dm^3\) aby uzyskać pH = 13.
Na pewno będzie go mniej niż 0.1 \(dm^3\) bo wtedy roztwór będzie obojętny.
Z góry dzięki za pomoc
Objętość roztworu potrzebna do zmiany pH
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6269
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Porównaj ilości jonów (uwzględnij wartościowość) w obu roztworach i skorzystaj z tego, że pH = – log(10^{-n})
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6269
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Policz ile jest jonów w poszczególnych roztworach, masz przecież stężenia molowe i układ okresowy jako młody chemik również?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 46
- Rejestracja: 18 gru 2013, 20:14
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Nie jestem na chemii, jest to zadanie z *.
Jeżeli dobrze myślę to mamy: 0.2 jonów \(OH^-\) i 0.2 jonów \(Na^+\). Czyli z pH mamy, 5.012 * \(10^{-14}\) Z pH. Mamy mieć pH13, czyli \(H^+\) ma być \(10^{-13}\). No i dalej nie mam pojęcia co mam zrobić. Potrzebuję zobojętnić tyle jonów, żeby zostało ich \(10{-13}\), ale jak to napisać nie wiem.
Jeżeli dobrze myślę to mamy: 0.2 jonów \(OH^-\) i 0.2 jonów \(Na^+\). Czyli z pH mamy, 5.012 * \(10^{-14}\) Z pH. Mamy mieć pH13, czyli \(H^+\) ma być \(10^{-13}\). No i dalej nie mam pojęcia co mam zrobić. Potrzebuję zobojętnić tyle jonów, żeby zostało ich \(10{-13}\), ale jak to napisać nie wiem.
-
- Expert
- Posty: 6269
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Ja też nie jestem na chemii ale poszukałem zbiór zadań K.Pazdro , tam jest podobne zadanie z **)
http://www.pazdro.com.pl/rozwiazania.pdf
i sprawdziłem swoje rozwiązanie:
\(13 = -log \frac{2V - 0,2}{V + 0,4}\) dokończysz..?
http://www.pazdro.com.pl/rozwiazania.pdf
i sprawdziłem swoje rozwiązanie:
\(13 = -log \frac{2V - 0,2}{V + 0,4}\) dokończysz..?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl