Obliczyć średnicę pręta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- denatlu
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
Obliczyć średnicę pręta
Sztywna lekka belka o długości \(a=2m\) zamocowana przegubowo w punkcie \(A\) i zawieszona na pręcie jest obciążona momentem \(M=11 000N \cdot m\) i siłą \(Q=5000N\). Pręt o długości \(l=1m\) ustawiony pod kątem \(\alpha=45^O\) jest wykonany ze stali St3 (\(k_r=120MPa, E=2,1\cdot 10^5 MPa\)). Obliczyć wymaganą średnicę pręta oraz obniżenie \(f\) punktu \(C\).
Mam problem z tym zadaniem. Zaczyna się od tego, że nie wiem jak działa ten moment siły, tzn nie wiem jak go użyć w obliczeniach.
Mam problem z tym zadaniem. Zaczyna się od tego, że nie wiem jak działa ten moment siły, tzn nie wiem jak go użyć w obliczeniach.
- Załączniki
-
- zadanie z belka.JPG (8.57 KiB) Przejrzano 6785 razy
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Z rysunku widać, że pręt jest skręcany więc moment siły działa poziomo i jest skierowany w prawo.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- denatlu
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
Tak jest, dzisiaj ten problem został przetrawiony, rozwiązany.
Ogólnie ja zastanawiałem się nad tym, czy ten moment nie działa przypadkiem na takiej zasadzie jak gdyby był względem punktu \(A\) obracając tą belkę, bo nie skojarzyłem że może być inaczej, a wtedy nie wiedziałem jak go uwzględnić w obliczeniach dotyczących skośnego pręta.
Ten moment jednak jest potrzeby do wyznaczenia reakcji \(S\) w pręcie z równania \(\sum_{M{iA}}^{} =0 \So -M-q \cdot a+S\cdot a \cdot \cos \alpha=0\)
Wtedy z warunku naprężenia wyznacza się średnice.
Dzięki za odpowiedź .
Ogólnie ja zastanawiałem się nad tym, czy ten moment nie działa przypadkiem na takiej zasadzie jak gdyby był względem punktu \(A\) obracając tą belkę, bo nie skojarzyłem że może być inaczej, a wtedy nie wiedziałem jak go uwzględnić w obliczeniach dotyczących skośnego pręta.
Ten moment jednak jest potrzeby do wyznaczenia reakcji \(S\) w pręcie z równania \(\sum_{M{iA}}^{} =0 \So -M-q \cdot a+S\cdot a \cdot \cos \alpha=0\)
Wtedy z warunku naprężenia wyznacza się średnice.
Dzięki za odpowiedź .
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re:
Sądząc po równaniu, to pręt jest obracany względem \(A\), a nie skręcany. Zatem moment jest skierowany "do rysunku".denatlu pisze:...
Ten moment jednak jest potrzeby do wyznaczenia reakcji \(S\) w pręcie z równania \(\sum_{M{iA}}^{} =0 \So -M-q \cdot a+S\cdot a \cdot \cos \alpha=0\)...
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
to jest moment w perspektywie
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Obliczyć średnicę pręta
Właśnie przerabiam to zadanie na jutrzejsze kolokwium. Mógłbyś rozpisać jak obliczyłeś średnicę pręta krok po kroku?
Rozumiem, że \(\frac{F}{S} \le kr\), tylko jakie siły bierzesz?
Rozumiem, że \(\frac{F}{S} \le kr\), tylko jakie siły bierzesz?
- denatlu
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
\(\sum_{M{iA}}^{} =0 \So -M-q \cdot a+S\cdot a \cdot \cos \alpha=0\)
z tego równania wylicz \(S\) jako siła w poprzecznym pręcie.
Potem \(\frac{4S}{\pi d^2 } \le 120MPa\) i obliczasz z tego \(d\).
z tego równania wylicz \(S\) jako siła w poprzecznym pręcie.
Potem \(\frac{4S}{\pi d^2 } \le 120MPa\) i obliczasz z tego \(d\).
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
Re: Obliczyć średnicę pręta
Jak obliczacie przemieszczenie punktu C?
ja obliczyłam \Delta l= \frac{S*l}{E*A} , gdzie A= \frac{ \pi d^2}{4}
i później, że \cos \alpha = \frac{ \Delta l}{f}, wyliczam f i wychodzi inaczej niż w odpowiedziach mi wychodzi 0,8mm, a w odpowiedziach 0,6mm.
Ma to ktoś policzone?
ja obliczyłam \Delta l= \frac{S*l}{E*A} , gdzie A= \frac{ \pi d^2}{4}
i później, że \cos \alpha = \frac{ \Delta l}{f}, wyliczam f i wychodzi inaczej niż w odpowiedziach mi wychodzi 0,8mm, a w odpowiedziach 0,6mm.
Ma to ktoś policzone?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Nie czaję tego co tutaj napisałeś ja bym to liczył jako wypadkową momentu i siły ciężkości.yeti100 pisze:
ja obliczyłam \Delta l= \frac{S*l}{E*A} , gdzie A= \frac{ \pi d^2}{4}
i później, że \cos \alpha = \frac{ \Delta l}{f}, wyliczam f i wychodzi inaczej niż w odpowiedziach mi wychodzi 0,8mm, a w odpowiedziach 0,6mm.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl