Do dynamometru zawieszonego u sufitu windy przymocowano blok, przez który przerzucono nieważką, nierozciągliwą nić. Na obu końcach tej nici zawieszono ciężarki o masach \(m_{1}=100g\) , \(m_{2}=200g\). Jakie będą wskazania dynamometru podczas ruchu ciężarków jeżeli:
a)winda znajduję się w spoczynku.
b)winda porusza się w górę z przyśpieszeniem 4,9 m/s^{2} zwróconym ku górze. Masę bloku można zaniedbać.
odp:
a)F=2,62N
b)F=3,92N
dynamometr
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 23
- Rejestracja: 20 paź 2014, 19:33
- Podziękowania: 24 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
a) takie same jak na ziemi: zastosu II zasadę dynami i zapisz r-nia ruchu
b) musisz dodatkowo uwzględnić siły bezwładności, które są skierowane przeciwnie do przyspieszenia windy
b) musisz dodatkowo uwzględnić siły bezwładności, które są skierowane przeciwnie do przyspieszenia windy
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl