Witam,
proszę o pomoc, w następującym zadaniu: "Dla trójkąta utworzonego z wektorów \(\vec{a}, \vec{b}, \vec{c}\) zachodzi oczywista relacja \(\vec{a}+\vec{b}+\vec{c}=0\). Stosując własności iloczynu wektorowego udowodnij twierdzenie sinusów \(\frac{a}{ \sin \alpha }=\frac{b}{\sin \beta}=\frac{c}{\sin \gamma}\) gdzie \(\alpha , \beta , \gamma\) są odpowiednimi kątami tego trójkąta."
Jak by ktoś mógł dać jakąś wskazówkę, naprowadzić jak to zrobić, gdyż siedzę już nad tym chwilę i do niczego nie doszedłem.
Pozdrawiam
Iloczyn wektorowy i skalarny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 23
- Rejestracja: 09 kwie 2014, 17:33
- Podziękowania: 13 razy
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Wpisz w Google:"twierdzenie sinusów, dowód" mam to zrobić za ciebie?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 23
- Rejestracja: 09 kwie 2014, 17:33
- Podziękowania: 13 razy
Re: Iloczyn wektory i skalarny
Wow, post szalenie pomocny, a ponad to w tym momencie nazwałeś mnie idiotą - jak bym znalazł coś co by mi pomogło to bym tutaj chyba nie pisał?
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
To ja proponuję tak:
\(\vec{a}+ \vec{b}+ \vec{c} =0 \So \vec{a} \times \vec{c} + \vec{b}\times \vec{c}+ \vec{c}\times \vec{c} =0 \So \vec{a} \times \vec{c} + \vec{b}\times \vec{c} =0 \So \vec{a} \times \vec{c} =- \vec{b}\times \vec{c} \So |\vec{a} \times \vec{c}| =| \vec{b}\times \vec{c}|\\
\So |\vec{a}| \cdot | \vec{c}|sin \beta =| \vec{b}|\cdot | \vec{c}| sin \alpha \So |\vec{a}|sin \beta =| \vec{b}| sin \alpha \So \frac{a}{sin \alpha } = \frac{b}{sin \beta }\)
tę drugą równość analogicznie
Też nie mogłam znaleźć tego w necie . Teraz już jest
\(\vec{a}+ \vec{b}+ \vec{c} =0 \So \vec{a} \times \vec{c} + \vec{b}\times \vec{c}+ \vec{c}\times \vec{c} =0 \So \vec{a} \times \vec{c} + \vec{b}\times \vec{c} =0 \So \vec{a} \times \vec{c} =- \vec{b}\times \vec{c} \So |\vec{a} \times \vec{c}| =| \vec{b}\times \vec{c}|\\
\So |\vec{a}| \cdot | \vec{c}|sin \beta =| \vec{b}|\cdot | \vec{c}| sin \alpha \So |\vec{a}|sin \beta =| \vec{b}| sin \alpha \So \frac{a}{sin \alpha } = \frac{b}{sin \beta }\)
tę drugą równość analogicznie
Też nie mogłam znaleźć tego w necie . Teraz już jest
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
będzie jak założysz nowy post pod tym tytułem
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 23
- Rejestracja: 09 kwie 2014, 17:33
- Podziękowania: 13 razy
Re:
Dziękuje Ci bardzo! Wielkie propsy dla Ciebieradagast pisze:To ja proponuję tak:
\(\vec{a}+ \vec{b}+ \vec{c} =0 \So \vec{a} \times \vec{c} + \vec{b}\times \vec{c}+ \vec{c}\times \vec{c} =0 \So \vec{a} \times \vec{c} + \vec{b}\times \vec{c} =0 \So \vec{a} \times \vec{c} =- \vec{b}\times \vec{c} \So |\vec{a} \times \vec{c}| =| \vec{b}\times \vec{c}|\\
\So |\vec{a}| \cdot | \vec{c}|sin \beta =| \vec{b}|\cdot | \vec{c}| sin \alpha \So |\vec{a}|sin \beta =| \vec{b}| sin \alpha \So \frac{a}{sin \alpha } = \frac{b}{sin \beta }\)
tę drugą równość analogicznie
Też nie mogłam znaleźć tego w necie . Teraz już jest
Wytłumacz mi tylko to: dlaczego za \(\vec{a}, \vec{b}, \vec{c}\) przyjąłeś następujące iloczyny wektorowe?