Przestrzeń jednowymiarowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Gebo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 20 paź 2014, 21:38
Podziękowania: 1 raz

Przestrzeń jednowymiarowa

Post autor: Gebo »

bburza pisze:Proszę o pomoc w tym zadaniu.
W przestrzeni trójwymiarowej y(r,t)=\(y_{m}sin(\vec{k}\circ \vec{r}-\Large\omega t\) gdzie k -jest to wektor falowy.
Pokazać, że z powyższej postaci wynika y(x,t)=\(y_{m}sin(\Large kx-\Large\omega t)\) w przestrzeni jednowymiarowej.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Podstaw \(\vec{r}\) = [x, y, z] => 3 r-nia skalarne i masz
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ