ruch drgający

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
promarian1970
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 19 wrz 2014, 21:20
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

ruch drgający

Post autor: promarian1970 »

Wyznacz położenie na osi x ciała drgającego harmonicznie na osi x wokół x=0 położenie równowagi gdy\(\frac{Ek}{Espr} = \frac{2}{3}\)
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

Jeżeli przyjmę ,że przemieszczenie w ruchu opisane jest równaniem \(\\)\(x(t)=A \sin \omega \cdot t\) , to w chwili \(t=0\) ciało znajduje się w położeniu równowagi.
Wtedy \(E_k=\frac{1}{2}kA^2 \cos ^2(\omega \cdot t)\) ,\(\\) \(E_{pot} = \frac{1}{2}kA^2 \sin ^2(\omega \cdot t)\)
Wtedy \(\frac{E_k}{E_{pot}} =\frac{\cos ^2(\omega \cdot t) }{ \sin ^2(\omega \cdot t) } =\frac{2}{3}\)

A stąd \(\\) \(\\)\(1- \sin ^2(\omega \cdot t) =\frac{2}{3} \sin ^2(\omega \cdot t)\)

A stąd \(\\) \(|\sin (\omega \cdot t)|= \sqrt{\frac{3}{5}}\)
Stąd szukane położenia : \(|x|=A \cdot \sqrt{\frac{3}{5} }\) , gdzie \(A\) jest amplitudą ruchu drgającego.
ODPOWIEDZ