inzynieria procesowa- zadania z kier.ochrona srodowiska

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Linciak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 01 wrz 2014, 19:40
Płeć:

inzynieria procesowa- zadania z kier.ochrona srodowiska

Post autor: Linciak »

Witam,
mam problem z dwoma zadaniami. Z tym, że w jednym wyszedł mi inny wynik niz podany, a nie wiem w czym bład.

1,Do Chłodnicy(wymiennik ciepła) dopływa strumieniem masowym m=0,1kg/s olej hydrauliczny o temperaturze t=100 st.C i Cw= 1885 J/kgK. W chłodnicy schładzany jest do temp. t2=25 st.C przez przepływające powietrze o temp t3=10st.C. Na skutek schładzania oleju podgrzewa sie do temp.t4=30st C. Straty ciepła wynoszą 1000W. Traktując powietrze jako gaz doskonały oblicz strumień molowy powietrza przepływający przez chłodnice. Oblicz również prędkość przepływu powietrza przez kanał dolotowy o przekroju kwadratu o boku 0,2m zakładając, że ciśnienie na wlocie wynosi 0,1 Mpa.

npow mi wyszło 0,0225 kmol/s
a prędkość 0,59 m/s (tyle że wynik jaki podał nm gościu to 13,3 wiec coś poknociłam a nie umiem dojść do tego CO)


2. W idealnie zaizolowanym cieplnie zbiorniku o objętości V=10m3 w stanie początkowym znajduję sie azot pod cisnieniem manometryycznym pm=5bar i T= 500K. PO otwarciu zaworu wypływa on przez rurociąg o średnicy A= 0,05m2 z prędkością w=0,5 m/s i kierowany jest on do turbiny (adiabata odwracalna), gdzie rozpręza się do ciśnienia otoczenia równego 0,1 MPa. Po 30 sekundach zawór zostaje zamkniety. Oblicz moc turbiny oraz parametry w zbiorniku w stanie końcowym(cisnienie i ilosc gazu), jesli temperatura gazu w stanie koncowym wynosi 500K - przemiana izotermiczna. Założ że nie ma strat ciepła ani spadku ciśnienia w rurociągu. Ciśnienie i temperatura gazu na wlocie do turbiny sa równe parametrom w zbiorniku. NiT wyraź w kW, cisnienie w barach ilośc gazu w kmol.
N poczatkowe licze z Clapeyrona, bo V1 licze z A \cdot w .
bilans energii turbiny zrobie ale co dalej?? każda pomoc mile widziana....


z gory dzieki!
Linciak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 01 wrz 2014, 19:40
Płeć:

Post autor: Linciak »

podbijam....
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Strumień molowy powietrza wyszedł dobrze, natomiast prędkości przepływu nie można policzyć bez znajomości ciśnienia na wylocie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ