Mamy przewodzącą kwadratową ramkę o boku a, w której płynie prąd o natężeniu I. Obliczyć
indukcję magnetyczną w rogu ramki.
Wyszło mi, że to:
B = \(\frac{uI}{2 \sqrt{2}* \pi*a}\)
Czy mógłby ktoś rozwiązać to zadanie, bo nie wiem czy dobrze rozwiązałem. Będę wdzięczny za pomoc.
Zadanie. Magnetyzm
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6269
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
a skąd ci sie wziął ten \(\sqrt{2}\) w mianowniku ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Zadanie. Magnetyzm
Zrobiłem to tak:
r = \(\sqrt{a^2+l^2}\)
\(sin \alpha\) = \(\frac{a}{ \sqrt{a^2+l^2} }\)
\(dB = \frac{uIa}{4 \pi } \int_{0}^{a} \frac{dl}{(a^2+l^2)^{3/2}}\)
\(B = \frac{uIa}{4 \pi } [ \frac{a}{a^2 \sqrt{a^2+a^2} } ]\)
czyli
\(B = \frac{uI}{4 \pi a \sqrt{2} }\)
ale to jest indukcja od jednego boku ramki, a tylko od dwóch ramek bierzemy pod uwagę to całkowita wynosi 2*B
r = \(\sqrt{a^2+l^2}\)
\(sin \alpha\) = \(\frac{a}{ \sqrt{a^2+l^2} }\)
\(dB = \frac{uIa}{4 \pi } \int_{0}^{a} \frac{dl}{(a^2+l^2)^{3/2}}\)
\(B = \frac{uIa}{4 \pi } [ \frac{a}{a^2 \sqrt{a^2+a^2} } ]\)
czyli
\(B = \frac{uI}{4 \pi a \sqrt{2} }\)
ale to jest indukcja od jednego boku ramki, a tylko od dwóch ramek bierzemy pod uwagę to całkowita wynosi 2*B
-
- Expert
- Posty: 6269
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Ok, bo indukcja od boków zbiegających się w rozpatrywanym wierzchołku wynosi 0.
Rozpatrujemy więc tylko dwa pozostałe i jeżeli prąd płynie dookoła w jednym kierunku to wartości B się dodają.
Rozpatrujemy więc tylko dwa pozostałe i jeżeli prąd płynie dookoła w jednym kierunku to wartości B się dodają.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6269
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
tak, to dobre rozwiązanie
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl