Optyka - soczewki, zwierciadła, siatka dyfrakcyjna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
olsen1916
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 23 kwie 2012, 17:24
Podziękowania: 54 razy
Płeć:

Optyka - soczewki, zwierciadła, siatka dyfrakcyjna

Post autor: olsen1916 »

Witam, czy byłby w stanie ktoś pomóc mi z tymi zadaniami? Prosiłbym o jakieś wskazówki, ew. całe rozwiązania.

1) Przed soczewką płasko –wypukłą wykonaną ze szkła o współczynniku załamania n = 1,5ustawiono w odległości d = 10 cmprzedmiot i uzyskano na ekranie obraz rzeczywisty dwukrotnie powiększony. Oblicz promień krzywizny tej soczewki. Odp: 10/3 cm.

2) Dwuwypukłą soczewkę wykonaną z szkła o współczynniku załamania n = 1,5 przeniesiono z powietrza do wody o współczynniku załamania nw= 1,3. Oblicz jak zmieniła się zdolność skupiająca soczewki.
Odpowiedź:Zmniejszyła się około 3 –krotnie.

3)Soczewka wypukło-wklęsła o promieniach krzywizn równych 20 cm i 30 cm i współczynniku załamania 1,6 zanurzona jest w cieczy o współczynniku załamania 1,8. Jaka jest ogniskowa tej soczewki? Odpowiedź 5,4 m.

4) W odległości 0,5 m przed ogniskiem soczewki o zdolności skupiającej 2 D umieszczono przedmiot. W jakiej odległości od soczewki powstanie obraz? Odp: nieskończoność.

5) Obraz pozorny w zwierciadle wypukłym o ogniskowej f = - 10 cm powstaje w pewnej odległości za
zwierciadłem, a jego powiększenie wynosi p = 0,6. Oblicz odległość przedmiotu od zwierciadła. Odp: 6 i 2/3.

6) Po umieszczeniu przedmiotu na osi optycznej zwierciadła sferycznego otrzymano rzeczywisty obraz o
powiększeniu p1 = 2. Przedmiot przesunięto w kierunku zwierciadła o l = 5 cm, a następnie przesunięto ekran tak, że na ekranie powstał ostry obraz o powiększeniu p2 = 3. Oblicz ogniskową zwierciadła.

f=30cm.

7) W odległości 12 cm od zwierciadła kulistego wklęsłego o ogniskowej 8 cm ustawiono przedmiot. Oblicz odległość między przedmiotem i obrazem oraz powiększenie obrazu.

Odległość powinna wyjść 12 cm, a powiększenie 2-krotne.

8) Na ekranie, za siatką dyfrakcyjną oświetloną światłem o długości fali l= 500 nm zaobserwowano ugięte pod kątem 300st. dyfrakcyjne drugiego rzędu. Jaka była stała tej siatki dyfrakcyjnej?

Skorzystałem ze wzoru: 2*500nm = d*sin30 i wyszło 500, a powinno wyjsc 2000.

9)Jakie powiększenie przedmiotu daje soczewka płasko –wypukła o promieniu krzywizny Ri współczynniku załamania n = 2, jeśli przedmiot umieścimy w odległości 2R od soczewki?.

Powiększenie powinno wyjść równe 1.
ODPOWIEDZ