Soczewka wklęsło-wypukła

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
olsen1916
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 23 kwie 2012, 17:24
Podziękowania: 54 razy
Płeć:

Soczewka wklęsło-wypukła

Post autor: olsen1916 »

Mamy soczewkę wklęsło-wypukłą, gdzie promień wklęsły ma 20 cm, a promień wypukły 10 cm. Materiał, z którego wykonano soczewkę ma współczynnik n=1,5. W jakiej odległości należy umieścić soczewkę, aby otrzymać obraz 2x powiększony oraz rzeczywisty?
olsen1916
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 23 kwie 2012, 17:24
Podziękowania: 54 razy
Płeć:

Post autor: olsen1916 »

Ktoś pomoże? :P
olsen1916
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 23 kwie 2012, 17:24
Podziękowania: 54 razy
Płeć:

Post autor: olsen1916 »

Mógłby ktoś to sprawdzić?

Podstawiłem do wzoru:
\(\frac{1}{f} = (n-1) * ( \frac{1}{20} + \frac{1}{10})\)

Ogniskowa wyszła f=13,3cm

następnie: \(\frac{1}{f} = \frac{1}{x} + \frac{1}{2x}\)


I \(x\) wyszedł 20 cm.

Czy to jest prawidłowe rozwiązanie?
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

Nie .
Jednostką ogniskowej jest : metr
Jeżeli soczewka jest rozpraszająca to ma\(\\) \(r<0\)
Tu \(\\)\(r_1=-\frac{1}{5}\)\(m\) ,\(r_2=\frac{1}{10}\)\(m\)
wtedy \(\frac{1}{f} = (1.5-1) \cdot ( -5+10)\) \(\\) ;\(\\) \(f=\frac{2}{5}\) \(m\)
ODPOWIEDZ