praca moc cenergia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
inka180
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 25 gru 2009, 16:05

praca moc cenergia

Post autor: inka180 »

mam z tym zadaniem problem wszelkiego typu pomoc pilnie potrzebna po wielokrotnym przeliczeniu wychodza mi dosyc rozne wyniki prosze o pomoc musze to zrobic do poniedziałku po nowym roku



Kamień o masie m=0,2 kg rzucono pod kątem a=60° do poziomu i z prędkością v0 = 15 m/s. Znaleźć kinetyczną, potencjalną i całkowitą energię kamienia: 1) po upływie jednej sekundy od rozpoczęcia ruchu, 2) w najwyższym punkcie toru. Opór powietrza pominąć.

z goru dziekuje za kazda pomoc
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

1.
skorzystaj z równań położenia i prędkości:
\(\begin{cases} x=V_o\cos\alpha \cdot t \\ y=V_o\sin\alpha \cdot t - \frac{gt^2}{2} \end{cases}\)

\(\begin{cases} V_x=V_o\cos\alpha \\ V_y=V_o\sin\alpha - gt \end{cases}\)

odp:
Ek=6,64J
Ep=15,86J
Ec=22,5J

2.
w najwyższym punkcie:
\(h_{max}=\frac{V_o^2\cdot \sin^2\alpha}{2g}
V=V_x=V_o\cos\alpha\)


odp:
Ek=5,625J
Ep=16,875J
Ec=22,5J
myszkarafala1987
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 23 lis 2008, 13:03

Post autor: myszkarafala1987 »

hej a ja mam prośbę mógłbyś napisac całe rozwiązanie do podpunktu 2
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 2.
\(E_p=mgh=mg\frac{V_o^2\cdot \sin^2\alpha}{2g}=\frac{mV_o^2\sin^2\alpha}{2}
E_k=\frac{mv^2}{2}=\frac{mV_o^2\cos^2\alpha}{2}
E_c=E_k+E_p=\frac{mV_o^2\sin^2\alpha}{2}+\frac{mV_o^2\cos^2\alpha}{2}=\frac{mV_o^2}{2}(\sin^2\alpha+\cos^2\alpha)=\frac{mV_o^2}{2}\)


podstawiając dane do wzorów otrzymasz podane wyniki
ODPOWIEDZ