obliczanie długości fali za pomocą siatki dyfrakcyjnej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
behemot
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 03 kwie 2013, 11:21
Płeć:

obliczanie długości fali za pomocą siatki dyfrakcyjnej

Post autor: behemot »

roszę o pomoc w obliczeniu długości fali oraz jej błędu metodą siatki dyfrakcyjnej

zrobiłam 4 pomiary, w prawą stronę wyszły mi kąty: 53 stopnie (dla m=2) i 25 stopni(m=1) oraz w lewą stronę: 1 stopień (dla m=0) i 25 (m=2).

stała siatki d=76,7
wiem, ze wzor na dlugosc fali to: λ=(d sinαśr)/m

tylko nie wiem jak sinus wziąć (bo co to znaczy sin śr? wszystie 4 wyniki arytmetycznie? oraz nie wiem jak z m. moze dla kazdego z osobna wyniki fali??)
ODPOWIEDZ