Ruch po okręgu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
miko22
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 24 paź 2011, 21:27
Płeć:

Ruch po okręgu

Post autor: miko22 »

Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania:

Na metalowym wałku o przekroju kołowym, obracającym się wokół osi symetrii przechodzącej przez jego środek, nawinięto lekką nierozciągliwą nitkę. Na jej końcu zamontowano niewielki odważnik i wprowadzono układ w ruch. Ciężarek, poruszający się ruchem jednostajnie przyśpieszonym w czasie t=3s opuścił się o \Delta h = 2,5m. Obliczyć przyśpieszenie kątowe wałka w trakcie rozwijania się nici przyjmując, że jego promień wynosi R= 5cm.

Z góry dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ