Niepewność pomiarowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
beirut
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 17 gru 2009, 18:12
Podziękowania: 23 razy

Niepewność pomiarowa

Post autor: beirut »

a)\(\alpha = \frac{k \Delta l}{2 \pi (r + R)}\) , gdzie:
\(F = k \Delta l
k = 2,09 N/m
\Delta l = 5,7 * 10^-3 m
\pi = 3,14
r = 1,76 * 10^-2 m
R = 1, 82 * 10^-2 m
\alpha = 5,3 * 10^-2 N/m\)

b)\(\alpha = \frac{h \gamma r}{2}\) , gdzie:
\(h = pn
p = 1,56 * 10^-3
n = 12,3 (srednia)
h = 1,92 * 10^-2
r = 6,2 * 10^-4
\gamma = 9,81 * 10^3
\alpha = 5,84 * 10^-2\)

c)\(\gamma = \frac{mg}{V}\) , gdzie:
\(V = 7,095 * 10^-6
m = 1,62 * 10^-2
g = 9,81
\gamma = 2, 2396 * 10^4\)

W poleceniu jest napisane, aby niepewność obliczyć metodą różniczki zupełnej. Uprzejmie proszę o pomoc :)
ODPOWIEDZ