pH otrzymanego roztworu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pH otrzymanego roztworu
Do 100cm3 0,050 molowego roztworu kwasu octowego (Ka = 1,80·10-5) wlano 1900 cm3 wody. Oblicz pH otrzymanego roztworu.musze rozwiązać kilka podobnych do tego zadań prosze o rozwiązanie tego lub podanie schematu rozwiązywania tego typu zadań...dziekuje
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
\(V_1=0,1dm^3
V_2=1,9dm^3
K_a= \frac{[H^+][CH_3COO^-]}{[CH_3COOH]}= \frac{[H^+]^2}{[CH_3COOH]}
C_C_H_3_C_O_O_H=\frac{V_1 \cdot C_m}{V_1+V_2}= \frac{0,005}{2}=0,0025 \frac{mol}{dm^3}
pH=-log( \sqrt{K_a \cdot [CH_3COOH]}=3,67\)
Stężenie protonów wodorowych w przypadku tego kwasy równe jest stężeniu anionów reszty kwasowej.
V_2=1,9dm^3
K_a= \frac{[H^+][CH_3COO^-]}{[CH_3COOH]}= \frac{[H^+]^2}{[CH_3COOH]}
C_C_H_3_C_O_O_H=\frac{V_1 \cdot C_m}{V_1+V_2}= \frac{0,005}{2}=0,0025 \frac{mol}{dm^3}
pH=-log( \sqrt{K_a \cdot [CH_3COOH]}=3,67\)
Stężenie protonów wodorowych w przypadku tego kwasy równe jest stężeniu anionów reszty kwasowej.