Uzupełnić równania reakcji i nazwać produkty:
\(a)Ba(OH)_2+H_3PO_4 ->
b)FeCl_2+KOH ->
c)Zn(OH)_2+KOH->
d)Mg(OH)_2+HClO_4->
e)Ca(NO_3)_2+Na_3PO_4->
f)MnCl_2+K_2CO_3->
g)Na_2S+Pb(NO_3)_2->
h)Fe_2(SO_4)_3+H_2CO_3->
i)BaCl_2+CaCO_3->\)
chemia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 15 lis 2010, 10:30
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
\(b) FeCl_2+2KOH = Fe(OH)_2 +2KCl
c) Zn(OH)_2+2KOH = K_2ZnO_2 + 2H_2O
d) Mg(OH)_2+2HClO_4=Mg(ClO_4)_2+2H_2O
e) 3Ca(NO_3)_2+2Na_3PO_4=Ca_3(PO_4)_2+6NaNO_3
f)MnCl_2+K_2CO_3=MnCO_3+2KCl
g)Na_2S+Pb(NO_3)_2=2NaNO_3+PbS
h)Fe_2(SO_4)_3+3H_2CO_3=Fe_2(CO_3)_3+3H_2SO_4
i)BaCl_2+CaCO_3=BaCO_3+CaCl_2\)
b) wodortlenek żelaza II, chlorek potasu
c) cynkan II potasu, woda
d) chloran (VII) magnezu, woda
e) fosforan (V) wapnia, azotan (V) sodu
f) węglan manganu (II), chlorek potasu
g) azotan (V) sodu, siarczek ołowiu (II)
h) węglan żelaza (II), kwas siarkowy (VI)
i) węglan baru, chlorek wapnia
c) Zn(OH)_2+2KOH = K_2ZnO_2 + 2H_2O
d) Mg(OH)_2+2HClO_4=Mg(ClO_4)_2+2H_2O
e) 3Ca(NO_3)_2+2Na_3PO_4=Ca_3(PO_4)_2+6NaNO_3
f)MnCl_2+K_2CO_3=MnCO_3+2KCl
g)Na_2S+Pb(NO_3)_2=2NaNO_3+PbS
h)Fe_2(SO_4)_3+3H_2CO_3=Fe_2(CO_3)_3+3H_2SO_4
i)BaCl_2+CaCO_3=BaCO_3+CaCl_2\)
b) wodortlenek żelaza II, chlorek potasu
c) cynkan II potasu, woda
d) chloran (VII) magnezu, woda
e) fosforan (V) wapnia, azotan (V) sodu
f) węglan manganu (II), chlorek potasu
g) azotan (V) sodu, siarczek ołowiu (II)
h) węglan żelaza (II), kwas siarkowy (VI)
i) węglan baru, chlorek wapnia