oblicz

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alibaba8000
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 563
Rejestracja: 15 paź 2015, 15:46
Podziękowania: 360 razy
Płeć:

oblicz

Post autor: alibaba8000 »

oblicz:
\(\frac{3sin1575-4cos450}{cos720-sin(-600)}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: oblicz

Post autor: eresh »

alibaba8000 pisze:oblicz:
\(\frac{3sin1575-4cos450}{cos720-sin(-600)}\)

\(...=\frac{3\sin (4\cdot 360^{\circ}+135^{\circ})-4\cos (360^{\circ}+90^{\circ})}{\cos (2\cdot 360^{\circ})+\sin (360^{\circ}+240^{\circ})}=\frac{3\sin 135^{\circ}-4\cos 90^{\circ}}{\cos 0^{\circ}+\sin 240^{\circ})}=\\=\frac{3\sin (180^{\circ}-45^{\circ})}{1+\sin (270^{\circ}-30^{\circ})}=\frac{3\sin 45^{\circ}}{1-\cos 30^{\circ}}=\frac{3\cdot\frac{\sqrt{2}}{2}}{1-\frac{\sqrt{3}}{2}}=\frac{3\sqrt{2}}{2}\cdot\frac{2}{2-\sqrt{3}}=3\sqrt{6}+6\sqrt{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ