oblicz log o podstawie 5 z 1/8 = x

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Plati
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 132
Rejestracja: 17 gru 2009, 19:28
Podziękowania: 45 razy

oblicz log o podstawie 5 z 1/8 = x

Post autor: Plati »

witam, nie mogę sobie poradzić z częścią przykładu jaką jest \(log_{5} \frac{1}{8} = x\). Nie przychodzi mi do głowy jak to rozbić a w pamięci również nie wiem do której potęgi trzeba podnieść 5 by otrzymać 1/8. Jak to robić na przyszłość?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

A możesz podać całe polecenie (co z tym trzeba zrobić) ?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Skorzystaj ze wzoru na zamianę podstawy logarytmów http://matematyka.pisz.pl/strona/218.html
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

x = -1,292
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

a dokładniej :\(x \approx -1,292\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

to nie dokładnie jest :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Policzone \(niedokładnie\) ale powiedziane dokładniej :)
Plati
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 132
Rejestracja: 17 gru 2009, 19:28
Podziękowania: 45 razy

Post autor: Plati »

całe zadanie to Oblicz wartość wyrażenia: \(2 * log_3 27 * log_\frac{1}{4} 16 - log_5 0,125\)

w pierwszym logarytmie wyszło mi 3, w drugim -2, a z trzecim nie mogę sobie poradzic.
ODPOWIEDZ