Oblicz, dla jakich wartości parametru

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alibaba8000
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 563
Rejestracja: 15 paź 2015, 15:46
Podziękowania: 360 razy
Płeć:

Oblicz, dla jakich wartości parametru

Post autor: alibaba8000 »

Oblicz, dla jakich wartości parametru:
a) największa wartość funkcji: \(f(x)=mcosx-4\) jest równa 2
b) najmniejsza wartość funkcji: f(x)=msin4x+3 jest równa 1
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Oblicz, dla jakich wartości parametru

Post autor: radagast »

alibaba8000 pisze:Oblicz, dla jakich wartości parametru:
a) największa wartość funkcji: \(f(x)=mcosx-4\) jest równa 2
a)
największa wartość funkcji \(y= \cos x\) to \(1\)

największa wartość funkcji \(y= m\cos x\) to \(m\) jeśli \(m>0\)
największa wartość funkcji \(y= m\cos x\) to \(-m\) jeśli \(m<0\)

największa wartość funkcji \(y= m\cos x-4\) to \(m-4\) jeśli \(m>0\)
największa wartość funkcji \(y= m\cos x-4\) to \(-m-4\) jeśli \(m<0\)

Odpowiedź: Największą wartością funkcji jest 2 dla m= 6 oraz dla m = -6

b) analogicznie (spróbuj sam)
ODPOWIEDZ