Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
alibaba8000
- Stały bywalec
- Posty: 563
- Rejestracja: 15 paź 2015, 15:46
- Podziękowania: 360 razy
- Płeć:
Post
autor: alibaba8000 »
7/1
wiedząc, że \(sin \frac{ \pi }{30}=a\) oblicz \(sin \frac{9 \pi }{30}\).
-
radagast
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Post
autor: radagast »
\(\sin \frac{9 \pi }{30}=\sin ( \frac{ \pi }{3}-\frac{ \pi }{30})=\sin\frac{ \pi }{3}\cos \frac{ \pi }{30}-\cos\frac{ \pi }{3}\sin \frac{ \pi }{30}= \frac{ \sqrt{3} }{2} \sqrt{1-a^2} - \frac{1}{2}a=\frac{ \sqrt{3-3a^2} -a}{2}\)