logarytmy

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Leeway1234
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 27 paź 2015, 20:21
Podziękowania: 189 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

logarytmy

Post autor: Leeway1234 »

7. Wykres funkcji \(f(x) = 5^x\) przesunięto o wektor \(\vec{v}\) i otrzymano wykres funkcji g. Podaj wzór funkcji g i jej zbiór wartości.
a) \(\vec{v}=[0,-3]\)
b)\(\vec{v}=[1,2]\)
c) \(\vec{v}=[-2,4]\)

Bardzo proszę o pomoc. :)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

a)
\(g(x)=5^x-3\\ZW=(-3;+\infty)\)
b)
\(g(x)=5^{x-1}+2\\ZW=(2;+ \infty )\)
c)
\(g(x)=5^{x+2}+4\\ZW=(4;+ \infty )\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ