logarytmy

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Leeway1234
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 27 paź 2015, 20:21
Podziękowania: 189 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

logarytmy

Post autor: Leeway1234 »

5. Naszkicuj wykres funkcji f. odczytaj z wykresu zbiór rozwiązań nierówności \(f(x) \ge -1\)
a) \(f(x)=-2^{x-2}\)
b) \(f(x)=-3^{x+1}\)
c) \(f(x)=-( \frac{1}{2} )^{x+3}\)


Jeżeli mogę prosić o zrobienie wszystkich przykładów. :) dziękuję.
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: logarytmy

Post autor: Binio1 »

Leeway1234 pisze:a) \(f(x)=-2^{x-2}\)
Obrazek
\(-1 = -2^{x-2}\)
\(2^{0} = 2^{x-2}\)
\(0 = x-2\)
\(x = 2\)

Zbior rozwiazan podanej nierownosci \(x\in(-\infty; 2]\)
Ostatnio zmieniony 30 lis 2015, 05:20 przez Binio1, łącznie zmieniany 1 raz.
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: logarytmy

Post autor: Binio1 »

Leeway1234 pisze:b) \(f(x)=-3^{x+1}\)
Obrazek

\(-1 = -3^{x+1}\)
\(3^{0} = 3^{x+1}\)
\(0 = x + 1\)
\(x = -1\)

Zbior rozwiazan podanej nierownosci \(x\in(-\infty; -1]\)
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: logarytmy

Post autor: Binio1 »

Leeway1234 pisze:c) \(f(x)=-( \frac{1}{2} )^{x+3}\)
Obrazek

\(-1 = -(\frac{1}{2})^{x+3}\)
\((\frac{1}{2})^{0} = \frac{1}{2}^{x+3}\)
\(0 = x+3\)
\(x = -3\)

Zbior rozwiazan podanej nierownosci \(x\in[-3; \infty)\)
Leeway1234
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 27 paź 2015, 20:21
Podziękowania: 189 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Leeway1234 »

Dzięki .:)
ODPOWIEDZ