dana jest liczba... wówczas

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
scizor13
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 284
Rejestracja: 15 lis 2014, 11:46
Lokalizacja: Zamość
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

dana jest liczba... wówczas

Post autor: scizor13 »

zad. 4
Dana jest liczba \(x=2^ \frac{8 \sqrt{3}+3 }{}\) i \(y=2^ \frac{4 \sqrt{3}+5 }{}\), wówczas
a) \(y= \frac{1}{2} \sqrt{x}\)
b)\(y=2 \sqrt{x}\)
c)\(y=4 \sqrt{x}\)
d)\(y=8 \sqrt{x}\)

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, która odpowiedź jest prawdziwa i dlaczego.
Z góry dziękuję :)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

czy wykładnik jest w postaci ułamka zwykłego? Jeśli tak to jaki jest jego mianownik?
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: dana jest liczba... wówczas

Post autor: radagast »

Tam nie ma mianowników. Odpowiedź d jest poprawna:
\(x=2^{8 \sqrt{3}+3 }=8 \cdot 2^{8 \sqrt{3} }\)
\(y=2^{4 \sqrt{3}+5 }=32 \cdot 2^{4 \sqrt{3} } \So 2^{4 \sqrt{3} }= \frac{y}{32}\)

policzmy teraz iloraz:
\(\frac{y}{x}= \frac{32 \cdot 2^{4 \sqrt{3} }}{8 \cdot 2^{8 \sqrt{3} }}= \frac{4}{2^{4 \sqrt{3} }}= \frac{4}{\frac{y}{32}} \So y^2=64x \So y=8 \sqrt{x}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Trochę mnie męczy to zadanie, bo pamiętam z moich czasów szkolnych pytanie: "skąd wiadomo jak liczyć" (tu: skąd wiadomo , że to akurat iloraz trzeba policzyć). Przedstawię więc jeszcze jedno rozumowanie:
a) \(y= \frac{1}{2} \sqrt{x} \So \frac{y}{ \sqrt{x} }= \frac{1}{2}\)
b)\(y=2 \sqrt{x} \So \frac{y}{ \sqrt{x} }=2\)
c)\(y=4 \sqrt{x} \So \frac{y}{ \sqrt{x} }= 4\)
d)\(y=8 \sqrt{x} \So \frac{y}{ \sqrt{x} }=8\)
widać, że należy policzyć \(\frac{y}{ \sqrt{x} }\) i zobaczyć co wyjdzie:
\(\frac{y}{ \sqrt{x} }= \frac{2^{4 \sqrt{3}+5 }}{ \sqrt{2^{8 \sqrt{3}+3 }} }=\frac{2^{4 \sqrt{3}+5 }}{2^{4 \sqrt{3}+ \frac{3}{2} } }=2^ \frac{7}{2}\) coś nie tak :( czyżby nie było poprawnej odpowiedzi ? (nie mogę znaleźć błędu ale on gdzieś na pewno jest ! )
Obawiam się, że błąd jest w moim wcześniejszym rozumowaniu (bałaganiarskim i trochę naciąganym). I właściwa odpowiedź to:
Brak poprawnej odpowiedzi, a może tam jednak są te mianowniki :wink: .
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: dana jest liczba... wówczas

Post autor: radagast »

radagast pisze:
policzmy teraz iloraz:
\(\frac{y}{x}= \frac{32 \cdot 2^{4 \sqrt{3} }}{8 \cdot 2^{8 \sqrt{3} }}= \frac{4}{2^{4 \sqrt{3} }}= \frac{4}{\frac{y}{32}} \So y^2=64x \So y=8 \sqrt{x}\)
Znalazłam ten błąd. Po prostu rachunkowy:
powinno być \(\frac{y}{x}= \frac{32 \cdot 2^{4 \sqrt{3} }}{8 \cdot 2^{8 \sqrt{3} }}= \frac{4}{2^{4 \sqrt{3} }}= \frac{4}{\frac{y}{32}} \So y^2=128x \So y=8 \sqrt{2} \sqrt{x}\)
czyli jednak : brak poprawnej odpowiedzi
ODPOWIEDZ