Logarytmy zadano krótkie

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
djarta
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 104
Rejestracja: 27 maja 2014, 17:30
Lokalizacja: Łapy
Podziękowania: 6 razy
Płeć:
Kontakt:

Logarytmy zadano krótkie

Post autor: djarta »

Jeżeli \(\log 5 z 3 = a\) to wartość wyrażenia \(\log 3 z 45\) jest równa ?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(log_53=a\;\;\;\;to\;\;\;\frac{log_33}{log_35}=\frac{1}{log_35}=a\)
\(log_35=\frac{1}{a}\\log_345=log_3(9\cdot 5)=log_39+log_35=2+ \frac{1}{a}= \frac{2a+1}{a}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ