Logarytmy

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
PrettLiar
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 103
Rejestracja: 21 wrz 2014, 17:15
Podziękowania: 130 razy
Płeć:

Logarytmy

Post autor: PrettLiar »

Wykaż, że liczba
1) \(\sqrt{10^{2+0,5 \log 16}}\)

2)\(\log _{125}3* \log _{ \sqrt[3]{6}}36* \log _{9}5\)

jest liczbą naturalną.
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

1)
\(\sqrt{10^{2+0,5\log16}}=\sqrt{10^2 \cdot 10^{\log16^{\frac{1}{2}}}}=\sqrt{10^2\cdot 4}=\sqrt{400}=20\)
c.n.w.
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

2)
\(\log_{125}3\cdot \log_{\sqrt[3]{6}}36\cdot \log_{9}5=\frac{1}{3}\log_{5}3\cdot \frac{1}{2}\log_{3}5\cdot 3\log_{6}36=\\
\frac{1}{6}\cdot 6=1\)

c.n.w
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
ODPOWIEDZ