Zadanko nr 1
Samochód osobowy ciągnący przyczepę bagażową o masie 750 kg rozpędził się w ciągu 15 s do 36 km/h. Oblicz wartość siły, którą auto działało na przyczepę. Załóż, że ruch samochodu z przyczepą jest jednostajnie przyspieszony, pomiń opory ruchu.
Zadanko nr 2
Przesunięcie książki o masie 2,4 kg po stole ruchem jednostajnym wymagało przyłożenia siły o wartości 4 N. Oblicz wartość siły, której należałoby użyć, aby tę samą książkę ciągnąć z przyspieszeniem o wartości 1,5 \(m/s^2\).
Zadanko nr 3
W nieruchomej windzie walizka wywiera na podłogę nacisk o wartości F = 200 N. Oblicz wartość przyspieszenia, z którym porusza się winda, i podaj jego zwrot, jeśli wartość siły nacisku walizki na podłogę jest:
a) o \(\frac{F}{n}\) większa od F,
b) n razy większa od F.
3 zadanka ze zbioru ZamKor (zasady dynamiki)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 71
- Rejestracja: 28 kwie 2013, 13:34
- Podziękowania: 215 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 501
- Rejestracja: 15 sie 2012, 21:03
- Podziękowania: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 275 razy
Re: 3 zadanka ze zbioru ZamKor (zasady dynamiki)
1.
\(v_k=36 \frac{km}{h}=10 \frac{m}{s} \qquad v_0=0\\
a= \frac{v_k-v_o}{t}= \frac{10 \frac{m}{s} }{15s} = \frac{2}{3} \; \frac{m}{s^2}\\
F=m \cdot a= 750kg \cdot \frac{2}{3}\; \frac{m}{s^2}=500N\)
2.
Jeżeli przesunięcie książki po stole ruchem jednostajnym wymagało przyłożenia siły o wartości
4 N to oznacza to, że opory ruchu wynoszą dokładnie 4N (z ruchem jednostajnym mamy do czynienia, gdy siły działające na ciało równoważą się, w tym przypadku opory ruchu zrównoważyły siłę wprawiającą w ruch)
Aby ciało poruszało się z przyspieszeniem \(a\) siła wprawiającą w ruch musi wzrosnąć
do pewnej wartości F
Przyspieszenie będzie nadawać wypadkowa siła \(F_w=F-4N\)
\(a= \frac{F-4N}{m} \; \Rightarrow \; 1,5\frac{m}{s^2} =\frac{F-4N}{2,4kg} \; \Rightarrow \;F=7,6N\)
\(v_k=36 \frac{km}{h}=10 \frac{m}{s} \qquad v_0=0\\
a= \frac{v_k-v_o}{t}= \frac{10 \frac{m}{s} }{15s} = \frac{2}{3} \; \frac{m}{s^2}\\
F=m \cdot a= 750kg \cdot \frac{2}{3}\; \frac{m}{s^2}=500N\)
2.
Jeżeli przesunięcie książki po stole ruchem jednostajnym wymagało przyłożenia siły o wartości
4 N to oznacza to, że opory ruchu wynoszą dokładnie 4N (z ruchem jednostajnym mamy do czynienia, gdy siły działające na ciało równoważą się, w tym przypadku opory ruchu zrównoważyły siłę wprawiającą w ruch)
Aby ciało poruszało się z przyspieszeniem \(a\) siła wprawiającą w ruch musi wzrosnąć
do pewnej wartości F
Przyspieszenie będzie nadawać wypadkowa siła \(F_w=F-4N\)
\(a= \frac{F-4N}{m} \; \Rightarrow \; 1,5\frac{m}{s^2} =\frac{F-4N}{2,4kg} \; \Rightarrow \;F=7,6N\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 501
- Rejestracja: 15 sie 2012, 21:03
- Podziękowania: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 275 razy
Re: 3 zadanka ze zbioru ZamKor (zasady dynamiki)
3.
Jeżeli siła nacisku (czyli siła działająca "w dół") ma wzrosnąć
to zwrot przyspieszenia musi być "do góry"
To samo czujesz np w przyspieszającym lub hamującym autobusie
Siła bezwładności działająca na walizkę ma wartość \(F_b=ma\)
i zwrot w dół tak samo jak siła F.
a)
\(F+ \frac{F}{n}=ma+F\\
F=mg \; \Rightarrow m= \frac{F}{g}\\
F+ \frac{F}{n}= \frac{F}{g} a+F\\
a= \frac{g}{n}\)
b)
\(n \cdot F=\frac{F}{g} a+F\\
a=(n-1) \cdot g\)
Jeżeli siła nacisku (czyli siła działająca "w dół") ma wzrosnąć
to zwrot przyspieszenia musi być "do góry"
To samo czujesz np w przyspieszającym lub hamującym autobusie
Siła bezwładności działająca na walizkę ma wartość \(F_b=ma\)
i zwrot w dół tak samo jak siła F.
a)
\(F+ \frac{F}{n}=ma+F\\
F=mg \; \Rightarrow m= \frac{F}{g}\\
F+ \frac{F}{n}= \frac{F}{g} a+F\\
a= \frac{g}{n}\)
b)
\(n \cdot F=\frac{F}{g} a+F\\
a=(n-1) \cdot g\)
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 23 lut 2014, 23:08
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 23 lut 2014, 23:08
- Płeć:
Re:
sorry. to był mój pierwszy post.Ziomalkapucha pisze:3. b) Skoro n razy mniejsza to jest coś takiego:
\(\frac{F}{n}=F+ma\\
\frac{F}{n}=F+ \frac{F}{g}a \So m= \frac{F}{g}\\
\frac{F-Fa}{n}= \frac{F}{g}a\\
\frac{F(1-n)}{n}= \frac{F}{g}a\\
\frac{(1-n)}{n}g=a\)
przyśpieszenie zwrócone w dół