Udowodnij nierówność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: Udowodnij nierówność
Równoważnie jest do pokazania:
\(\frac{a^8+b^8}{2} \ge \frac{1}{2^8}\)
Kilka razy nierówność pomiędzy średnią kwadratową a arytmetyczną:
\(\frac{a^8+b^8}{2} \ge \left( \frac{a^4+b^4}{2} \right)^2 \ge \left( \frac{a^2+b^2}{2} \right)^4 \ge \left( \frac{a+b}{2} \right)^8 \ge \left(\frac{1}{2} \right)^8\) ckd.
\(\frac{a^8+b^8}{2} \ge \frac{1}{2^8}\)
Kilka razy nierówność pomiędzy średnią kwadratową a arytmetyczną:
\(\frac{a^8+b^8}{2} \ge \left( \frac{a^4+b^4}{2} \right)^2 \ge \left( \frac{a^2+b^2}{2} \right)^4 \ge \left( \frac{a+b}{2} \right)^8 \ge \left(\frac{1}{2} \right)^8\) ckd.
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: Udowodnij nierówność
W ostatniej nierówności korzystam z założenia.Januszgolenia pisze:A nie da się tak aby wykorzystać warunek \(a+b \ge 1\)
Dowód jest poprawny.
Wstydradagast pisze:Dowód Kamila jest ładny ale niedobry . Twierdzenie nie jest prawdziwe bez założenia \(a+b \ge 1\), a jemu się to udało udowodnić, więc o ile matematyka jest niesprzeczna - gdzieś jest błąd