Zadania z próbnej matury.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ryba1990
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 20 paź 2008, 23:41

Zadania z próbnej matury.

Post autor: ryba1990 »

Witam wszystkich, chciałbym was prosić abyście pomogli mi rozwiązać pare zadań oto one:


Zadanie 1

Dana jest funkcja określona wzorem \(f(x)=3x-5\)

a)Wyznacz ogólny wyraz ciągu \(a_n\) wiedząc,że: \({a}_{1}\) =f(2) ,\({a}_{2}\)=f(4) ,\({a}_{3}\)=f(6), ...,\({a}_{n}\)=f(2n),...


b) Uzasadnij,że ciąg\(({a}_{n})\) jest ciągiem arytmetycznym.

c) Oblicz sumę \({a}_{50}\) + \({a}_{51}\)1 +... + \({a}_{60}\)




Zadanie 2:


Trzywyrazowy ciąg geometryczny jest rosnący .Iloczyn wszystkich wyrazów tego ciągu jest równy \((-8)\), a iloraz pierwszego wyrazu przez trzeci wyraz wynosi \(2frac{1}{4}\).Wyznacz ten ciąg


Zadanie 3:

W ostrosłupie \(ABCS\) podstawa ABC jest trójkątem prostokątnym,\(|ACB| = 90stopni\). Sinus jednego z kątów ostrych podstawy jest równy \(0,6\) . Promień okegu opisanego na podstawie ma długość \(10cm\). Wysokość SC ostrosłupa ma długość\(24 cm\). Oblicz:

a) objętość ostrosłupa
b) tanges kąta nachylenia ściany bocznej do ostrosłupa, zawierającej przeciwprostokątną podstawy, na płaszczyzny podstawy.



Zadanie 4:

Oblicz pole powierzchni trapezu równoramiennego,którego przekątna długości \(p\) tworzy z dłuższą podstawą kąt o mierze \(alpha\)


Wiem,że nic to nie da ale potrzebuje te zadania na Czwartek ... Licze na was i Pozdrawiam serdecznie ;]
ryba1990
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 20 paź 2008, 23:41

Post autor: ryba1990 »

pomoże ktoś ?
ryba1990
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 20 paź 2008, 23:41

Post autor: ryba1990 »

Przepięknie :-) supergolonka jesteś boski ! wielkie wielkie Dzięki za te zadania !!!!!! Pozdrawiam serdecznie ;-)) można u Ciebie jakieś korepetycje przed maturalne wziąść?:D przydałyby mi się:PP
ODPOWIEDZ