Funkcje

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasiag910714
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 196
Rejestracja: 26 paź 2010, 19:12
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Funkcje

Post autor: kasiag910714 »

1. Funkacja f określona na zbiorze liczb całkowitych każdemu argumentowi przyporządkowuje liczbę o 4 mniejszą od jego podwojonego kwadratu.Prawdziwa jest równość: a. f(-4)=28, b. f(-4)=16,c. f(-4)=-12, d. f(-4)=-16
2.Wykres funkcji g otrzymujemy przez symetryczne odbicie względem osi OX wykresu funkcji f(x)=x2 a następnie przesunięcie o trzy jednostki do góry. Funkcja g dana jest wzorem: a.g(x)=-(x+3)2, b. g(x)=-(x-3)2, c. g(x)=-(x2+3), d. g(x)=-(x2-3)
3. Funkcja f:(-3,-2,-1,0,1,2,3)-R każdemu argumentowi przyporządkowuje jego wartośc bezwzględna powiększoną o trzy. Podaj wzór funkcji f i naszkicuj jej wykres.
4. Wyznacz wzór funkcji g(x)=f(x-3) i naszkicuj jej wykres, jeżeli f(x)=2x.
5.Fukcja f określona na zbiorze liczb naturalnych przyporządkowuje każdej liczbie jej resztę z dzielenia przez 4. a. Oblicz f(15), f(93), f(102) b. Naszkicuj wykres funkcji f dla argumentów mniejszych od 10.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Funkcje

Post autor: eresh »

kasiag910714 pisze:1. Funkacja f określona na zbiorze liczb całkowitych każdemu argumentowi przyporządkowuje liczbę o 4 mniejszą od jego podwojonego kwadratu.Prawdziwa jest równość: a. f(-4)=28, b. f(-4)=16,c. f(-4)=-12, d. f(-4)=-16
\(f(x)=2x^2-4\\
f(-4)=2\cdot 16-4=28\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Funkcje

Post autor: eresh »

kasiag910714 pisze: 2.Wykres funkcji g otrzymujemy przez symetryczne odbicie względem osi OX wykresu funkcji f(x)=x2 a następnie przesunięcie o trzy jednostki do góry. Funkcja g dana jest wzorem: a.g(x)=-(x+3)2, b. g(x)=-(x-3)2, c. g(x)=-(x2+3), d. g(x)=-(x2-3)
\(f(x)=x^2\)
odbicie: \(f_1(x)=-x^2\)
przesunięcie: \(g(x)=-x^2+3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Funkcje

Post autor: eresh »

kasiag910714 pisze: 3. Funkcja f:(-3,-2,-1,0,1,2,3)-R każdemu argumentowi przyporządkowuje jego wartośc bezwzględna powiększoną o trzy. Podaj wzór funkcji f i naszkicuj jej wykres.
\(f:\{-3,-2,-1,0,1,2,3\} \to \mathbb{R}\\
f(x)=|x|+3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Funkcje

Post autor: eresh »

kasiag910714 pisze: 4. Wyznacz wzór funkcji g(x)=f(x-3) i naszkicuj jej wykres, jeżeli f(x)=2x.
\(g(x)=f(x-3)=2(x-3)=2x-6\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Funkcje

Post autor: eresh »

kasiag910714 pisze: 5.Fukcja f określona na zbiorze liczb naturalnych przyporządkowuje każdej liczbie jej resztę z dzielenia przez 4. a. Oblicz f(15), f(93), f(102) b. Naszkicuj wykres funkcji f dla argumentów mniejszych od 10.
\(f(15)=f(12+3)=3\\
f(93)=f(92+1)=1\\
f(102)=f(100+2)=2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ