Ostrosłup prawidłowy trójkątny ma wysokość 10. Przekrój zawierający krawędź boczną i wysokość przeciwległej ściany bocznej ma pole równe 15 pierwiastków z 3. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić więc proszę, jeżeli jest taka możliwość dokładne napisanie jak to obliczyć i jakiś rysunek jeśli można. Zadanie jest na jutro .
Zadanie jest z podręcznika Matematyka 2, Gdańskie Wydawnictwo Oświatowe str.241 zadanie 27
Zadanie - ostrosłupy cz2
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(a\)
\(P=\frac{1}{2}|AD||EF|\)
\(15\sqrt3=\frac{1}{2} \cdot \frac{a\sqrt3}{2}\cdot 10\\
15=2,5a\\
a=6\)
2. Obliczam \(V\)
\(V=\frac{1}{3}\frac{a^2\sqrt3}{4}|EF|\\
V=\frac{1}{3}\cdot \frac{6^2\sqrt3}{4}\cdot 10\\
V=30\sqrt3\)
1. Obliczam \(P=\frac{1}{2}|AD||EF|\)
\(15\sqrt3=\frac{1}{2} \cdot \frac{a\sqrt3}{2}\cdot 10\\
15=2,5a\\
a=6\)
2. Obliczam \(V\)
\(V=\frac{1}{3}\frac{a^2\sqrt3}{4}|EF|\\
V=\frac{1}{3}\cdot \frac{6^2\sqrt3}{4}\cdot 10\\
V=30\sqrt3\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.