Witam!
Czy mógłby ktoś sprawdzić czy mam te zadania dobrze zrobione??
Zad.1
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku równym 6cm.Oblicz pole pow. bocznej i objęstość stożka.
(Moje rozwiązanie to:Pb=18 pi, V=3 i pierwiastek z 27 pi)
Zad.2
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem o polu 36 i perwiastez z 3 i kącie przy wierzchołku równym 60 st.Oblicz pole pow. całkowitej i objętość tego stożka.(Moje rozwiązanie to:P=108 pi ,a V=12 i pierwiastek ze 108 pi)
**A te zadanie mi zrobić/wyjaśnić bo jakoś nie bardzo mi wychodzi
Zad.3
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym róworamiennym o polu równym czwartej częsci pola kwadratu o przekątnej równej 16 i pierwiatek z 2 .Oblicz objęstoś stożka.
Za pomoc będe bardzo wdzięczna
Dziękuje z góry
Bryły obrotowe - Stożek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1.
Pb - dobrze
\(V=9\sqrt3 \pi\)
2.
P-dobrze
\(V=72\sqrt3 \pi\)
3. Obliczam \(P_{ABC}\)
\(P_{ABC}=\frac{\frac{d^2}{2}}{4}\\
P_{ABC}=\frac{\frac{(16\sqrt2)^2}{2}}{4}\\
P_{ABC}=64\)
Obliczam \(l\)
\(P_{ABC}=\frac{l^2}{2}\\
\frac{l^2}{2}=64\\
l=8\sqrt2\)
Obliczam \(r\) i \(h\)
\((2r)^2=2l^2\\
2r=l\sqrt2\\
2r=8\sqrt2\cdot \sqrt2\\
2r=16\\
r=h=8\)
Wszystkie dane do obliczenia objętości już masz.
Pb - dobrze
\(V=9\sqrt3 \pi\)
2.
P-dobrze
\(V=72\sqrt3 \pi\)
3. Obliczam \(P_{ABC}\)
\(P_{ABC}=\frac{\frac{d^2}{2}}{4}\\
P_{ABC}=\frac{\frac{(16\sqrt2)^2}{2}}{4}\\
P_{ABC}=64\)
Obliczam \(l\)
\(P_{ABC}=\frac{l^2}{2}\\
\frac{l^2}{2}=64\\
l=8\sqrt2\)
Obliczam \(r\) i \(h\)
\((2r)^2=2l^2\\
2r=l\sqrt2\\
2r=8\sqrt2\cdot \sqrt2\\
2r=16\\
r=h=8\)
Wszystkie dane do obliczenia objętości już masz.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.