zadania z matematyki .
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 196
- Rejestracja: 26 paź 2010, 19:12
- Podziękowania: 91 razy
- Płeć:
zadania z matematyki .
1) Liczba \(\frac{1}{ \sqrt{3}- \sqrt{2} }\) należy do przedziału :
a) (0;1)
b) (1;3)
c) (3;4)
d) (4;5) Proszę o szczegółowe rozwiązanie .
2) Jeśli wykres funkcji f(x) = 2x-4b przecina oś OY w punkcie P(0;-5) to b= ?? Proszę o szczegółowe rozwiązanie .
3) Dane są wielomiany u(x)= x-1 i w(x) = \(\ x^2+x+1\). iloczyn wielomianów u i w jest równy ?? Proszę o szczegółowe rozwiązanie .
4) Prosta kx-y-1=0 i 2x+y+\(\frac{1}{2}\) =0 nie mają punktów wspołnych dla :
a) k= -2
b) k= -\(\frac{1}{2}\)
c) k = 2
d) k = \(\frac{1}{2}\)
Proszę o szczegółowe rozwiązanie .
5) Parzystych liczba 4-cyfrowych w których zapisie występują jedynie cyfry 1 , 2 i 3 jest ?? Proszę o szczegółowe rozwiązanie .
6) W okrąg o promieniu 2\(\sqrt{5}\) wpisano trójkąt prostokątny którego jedna podstawa jest 2 razy dłuższa od drugiej . Oblicz długość krótszej przyprostokątnej . Proszę o szczegółowe rozwiązanie .
7) Do jakich wartości współczynnika k funkcja y= \(\ x^2\)-kx+4 nie ma miejsca zerowego ?? Proszę o szczegółowe rozwiązanie .
a) (0;1)
b) (1;3)
c) (3;4)
d) (4;5) Proszę o szczegółowe rozwiązanie .
2) Jeśli wykres funkcji f(x) = 2x-4b przecina oś OY w punkcie P(0;-5) to b= ?? Proszę o szczegółowe rozwiązanie .
3) Dane są wielomiany u(x)= x-1 i w(x) = \(\ x^2+x+1\). iloczyn wielomianów u i w jest równy ?? Proszę o szczegółowe rozwiązanie .
4) Prosta kx-y-1=0 i 2x+y+\(\frac{1}{2}\) =0 nie mają punktów wspołnych dla :
a) k= -2
b) k= -\(\frac{1}{2}\)
c) k = 2
d) k = \(\frac{1}{2}\)
Proszę o szczegółowe rozwiązanie .
5) Parzystych liczba 4-cyfrowych w których zapisie występują jedynie cyfry 1 , 2 i 3 jest ?? Proszę o szczegółowe rozwiązanie .
6) W okrąg o promieniu 2\(\sqrt{5}\) wpisano trójkąt prostokątny którego jedna podstawa jest 2 razy dłuższa od drugiej . Oblicz długość krótszej przyprostokątnej . Proszę o szczegółowe rozwiązanie .
7) Do jakich wartości współczynnika k funkcja y= \(\ x^2\)-kx+4 nie ma miejsca zerowego ?? Proszę o szczegółowe rozwiązanie .
-
- Często tu bywam
- Posty: 196
- Rejestracja: 26 paź 2010, 19:12
- Podziękowania: 91 razy
- Płeć:
-
- Często tu bywam
- Posty: 196
- Rejestracja: 26 paź 2010, 19:12
- Podziękowania: 91 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)\(\frac{1}{ \sqrt{3}- \sqrt{2} }- \frac{( \sqrt{3}+ \sqrt{2}) }{( \sqrt{3}- \sqrt{2})( \sqrt{3}+ \sqrt{2}) }= \frac{ \sqrt{3}+ \sqrt{2} }{3-2}= \sqrt{3}+ \sqrt{2} \in (3;4)\)
Jak dodasz przybliżone wartości tych pierwiastków,to otrzymasz sumę większą od 3.
Odp.C
2)
\(f(x)=2x-4b\;\;\;\;\;\;P=(0;5)\)
Podstaw za x i y do równania prostej i oblicz b.
\(f(0)=2 \cdot 0-4b=-5
-4b=-5 /:(-4)
b= \frac{5}{4}\)
Jak dodasz przybliżone wartości tych pierwiastków,to otrzymasz sumę większą od 3.
Odp.C
2)
\(f(x)=2x-4b\;\;\;\;\;\;P=(0;5)\)
Podstaw za x i y do równania prostej i oblicz b.
\(f(0)=2 \cdot 0-4b=-5
-4b=-5 /:(-4)
b= \frac{5}{4}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
3)
\(U(x) \cdot W(x)=(x-1)(x^2+x+1)=x^3+x^2+x-x^2-x-1=x^3-1\)
Można było nie mnożyć,gdyż powinnaś znać to, jako wzór skróconego mnożenia.
4)Równania prostych:
\(y=kx-1\;\;\;\;y=-2x- \frac{1}{2}\)
Jeśli proste mają punkt wspólny to wtedy mamy równość: \(kx-1\;=\;-2x- \frac{1}{2}\)
\(kx+2x=1+ \frac{1}{2}
x(k+2)=1,5\)
Wartość x ,dla której y są równe da się wyznaczyć jeśli da się podzielić przez (k+2),wtedy \(k+2 \neq 0\),
ale jeśli \(k+2=0\;\;czyli \;\;k=-2\) wtedy nie można obliczyć .
Oznacza to,że dla \(k=-2\) proste nie mają punktów wspólnych.
Odp.a)
\(U(x) \cdot W(x)=(x-1)(x^2+x+1)=x^3+x^2+x-x^2-x-1=x^3-1\)
Można było nie mnożyć,gdyż powinnaś znać to, jako wzór skróconego mnożenia.
4)Równania prostych:
\(y=kx-1\;\;\;\;y=-2x- \frac{1}{2}\)
Jeśli proste mają punkt wspólny to wtedy mamy równość: \(kx-1\;=\;-2x- \frac{1}{2}\)
\(kx+2x=1+ \frac{1}{2}
x(k+2)=1,5\)
Wartość x ,dla której y są równe da się wyznaczyć jeśli da się podzielić przez (k+2),wtedy \(k+2 \neq 0\),
ale jeśli \(k+2=0\;\;czyli \;\;k=-2\) wtedy nie można obliczyć .
Oznacza to,że dla \(k=-2\) proste nie mają punktów wspólnych.
Odp.a)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
6)Wykonaj rysunek i zobaczysz,że średnica okręgu jest przeciwprostokątną \(c\) w trójkącie,
\(a\;,\;b\) to będą przyprostokątne.
\(\{c=2 \cdot 2 \sqrt{5}=4 \sqrt{5}\\a=2b\\a^2+b^2=c^2\)
Podstaw dane do tw.Pitagorasa i oblicz krótszą przyprostokątną \(b\).
\((2b)^2+b^2=(4 \sqrt{5})^2
4b^2+b^2=16 \cdot 5
5b^2=5 \cdot 16 /:5
b^2=16\;\;\;\; \Rightarrow \;\;b=4\)
Odp.Krótsza przyprostokątna ma długość 4 (a dłuższa 2 razy więcej,czyli .
\(a\;,\;b\) to będą przyprostokątne.
\(\{c=2 \cdot 2 \sqrt{5}=4 \sqrt{5}\\a=2b\\a^2+b^2=c^2\)
Podstaw dane do tw.Pitagorasa i oblicz krótszą przyprostokątną \(b\).
\((2b)^2+b^2=(4 \sqrt{5})^2
4b^2+b^2=16 \cdot 5
5b^2=5 \cdot 16 /:5
b^2=16\;\;\;\; \Rightarrow \;\;b=4\)
Odp.Krótsza przyprostokątna ma długość 4 (a dłuższa 2 razy więcej,czyli .
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
7)
\(y=x^2-kx+4\)
Funkcja kwadratowa nie ma miejsc zerowych,jeśli jej wyróżnik delta jest ujemny.
\(\Delta =(-k)^2-4 \cdot 1 \cdot 4=k^2-16
\Delta <0\;\; \Leftrightarrow \;\;k^2-16<0
(k+4)(k-4)<0\)
\(k \in (-4;4)\)
Jeśli parametr k należy do przedziału liczbowego od (-4) do 4,to funkcja nie ma miejsc zerowych.
\(y=x^2-kx+4\)
Funkcja kwadratowa nie ma miejsc zerowych,jeśli jej wyróżnik delta jest ujemny.
\(\Delta =(-k)^2-4 \cdot 1 \cdot 4=k^2-16
\Delta <0\;\; \Leftrightarrow \;\;k^2-16<0
(k+4)(k-4)<0\)
\(k \in (-4;4)\)
Jeśli parametr k należy do przedziału liczbowego od (-4) do 4,to funkcja nie ma miejsc zerowych.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
kasiag910714 pisze: 5) Parzystych liczba 4-cyfrowych w których zapisie występują jedynie cyfry 1 , 2 i 3 jest ?? Proszę o szczegółowe rozwiązanie .
.
Galen!Galen pisze:5)Nie podajesz,czy cyfry mają być różne,czy mogą się powtarzać.
Oto te liczby:222 , 132 , 312 , 332 , 112------jest ich pięć.
.
Nieuważnie przeczytałeś treść zadania- mają to być liczby 4-cyfrowe, zapisane przy pomocy 3 cyfr, więc oczywiście, muszą tu być powtórzenia.
Tak utworzona liczba jest parzysta, jeśli ostatnią cyfrą, cyfrą jedności, będzie 2.
Na pierwszym, drugim i trzecim miejscu może być każda z trzech podanych cyfr.
Można utworzyć więc: \(3\cdot3\cdot3\cdot1=27\) takich liczb.