Zadania są z testow maturalnych (poz. rozszerzony) wyd. Aksjomat.Zestaw V.
Zad:1 Oblicz wartość wyrażenia:
[(x-y)(x^4-y^4)/ x^2-y^2]/ 2xy(x^3-y^3)/x^2+xy+y^2
dla x=1,(2) i y=-25/9
Wyrażenia algebraiczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 178
- Rejestracja: 03 gru 2009, 15:53
- Podziękowania: 46 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(\frac{(x-y)(x^2-y^2)(x^2+y^2)}{(x^2-y^2}- \frac{2xy(x-y)(x^2+xy+y^2)}{x^2+xy+y^2}=(x-y)(x^2+y^2)-2xy(x-y)=
=(x-y)[x+2+y^2-2xy]=(x-y)(x-y)^2=(x-y)^3\)
Podstaw \(x=1 \frac{2}{9}\;\;\;\;i\;\;\;y= \frac{-25}{9}\)
\((x-y)^3=( \frac{11}{9}- \frac{-25}{9})^3= (\frac{36}{9})^3=4^3=64\)
=(x-y)[x+2+y^2-2xy]=(x-y)(x-y)^2=(x-y)^3\)
Podstaw \(x=1 \frac{2}{9}\;\;\;\;i\;\;\;y= \frac{-25}{9}\)
\((x-y)^3=( \frac{11}{9}- \frac{-25}{9})^3= (\frac{36}{9})^3=4^3=64\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.