geometria analityczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
beniabodzio
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 19 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 20 razy

geometria analityczna

Post autor: beniabodzio »

Proste y-5x=2 i 4y+x=8 przecinają się w punkcie A, a prosta k przecina te proste w punktach B i C. Punkt S(7/2; -3/2) jest środkiem odcinka BC. Oblicz:
a) współrzędne punktów Bi C,
b) odległość punktu A od prostej k i pole trójkąta ABC
beniabodzio
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 19 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 20 razy

Re: geometria analityczna

Post autor: beniabodzio »

beniabodzio pisze:Proste y-5x=2 i 4y+x=8 przecinają się w punkcie A, a prosta k przecina te proste w punktach B i C. Punkt S(7/2; -3/2) jest środkiem odcinka BC. Oblicz:
a) współrzędne punktów Bi C,
b) odległość punktu A od prostej k i pole trójkąta ABC
ODPOWIEDZ