Równanie prostej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dumka50
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 26 sty 2010, 19:00

Równanie prostej

Post autor: dumka50 »

1. Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej 2x+3y+21=0 i przechodzącej przez punkt P=(8,0).
2. Do prostej l należą punkty R=(0,1) i P=(-2,-3). Napisz równanie prostej k równoległej do l i przechodzącej przez punkt Q=(3,3)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
Prosta prostopadła do prostej 2x+3y+21=0 ma równanie typu:
\(3x-2y+C=0\\3\cdot8-2\cdot0+C=0\\C=-24\)

Równanie tej prostej:
3x-2y-24=0
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
Równanie prostej l:
\(\frac{y-1}{x-0}=\frac{-3-1}{-2-0}\\\frac{y-1}{x}=2\\y-1=2x\\2x-y+1=0\)

Prosta równoległa do l:
\(2x-y+k=0\\2\cdot3-3+k=0\\k+3=0\\k=-3\)
Równanie tej prostej:
\(2x-y-3=0\)
ODPOWIEDZ