wektory

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
caroline707
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 05 cze 2013, 21:48
Podziękowania: 4 razy

wektory

Post autor: caroline707 »

sprawdź czy wektory u i v mają ten sam kierunek i zwrot.
\(u = [ \sqrt{2}-1 ; \sqrt{2} ],\, v= [1; 2 + \sqrt{2}]\)
Jeśli chodzi o kierunek to wiem, że należy sprwdzić to z warunku równoległości, lecz chodzi mi o zwrot. Kiedy jest on ten sam a kiedy przeciwny?
Prosze o pomoc :)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\vec{u}\cir\vec{v}>0\) zgodny
\(\vec{u}\cir\vec{v}<0\) przeciwny

Ale można też tak:

\(\vec{v}=[1;2+\sqrt{2}]=[(\sqrt{2}-1)(\sqrt{2}+1);\sqrt{2}(\sqrt{2}+1)]=(\sqrt{2}+1)[\sqrt{2}-1,\sqrt{2}]=(\sqrt{2}+1)\vec{u}
\sqrt{2}+1>0\)


więc kierunek ten sam i zwrot zgodny
ODPOWIEDZ