Wyznacz prostą
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wyznacz prostą
W przestrzeni R3 dane są punkty \(P(1,1,1)\), \(P'(3,-5,2)\). Wyznacz prostą l przecinającą oś OY, tak aby \(P'\) był symetryczny do \(P\) względem prostej l.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Plan działania jest taki:
1) wyznaczyć wektor \(\vec{PP'}\) i środek \(M\) odcinka \(\overline{PP'}\).
2) napisać równanie ogólne płaszczyzny \(\pi\) symetralnej odcinka \(\overline{PP'}\).
3) przeciąć płaszczyznę \(\pi\) z osia OY, punkt przecięcia oznaczyć \(S\)
4) Prosta \(MS\) jest szukaną prostą - znaleźć jej przedstawienie parametryczne.
1) wyznaczyć wektor \(\vec{PP'}\) i środek \(M\) odcinka \(\overline{PP'}\).
2) napisać równanie ogólne płaszczyzny \(\pi\) symetralnej odcinka \(\overline{PP'}\).
3) przeciąć płaszczyznę \(\pi\) z osia OY, punkt przecięcia oznaczyć \(S\)
4) Prosta \(MS\) jest szukaną prostą - znaleźć jej przedstawienie parametryczne.