równanie prostej z parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 14 kwie 2010, 22:26
równanie prostej z parametrem
prosta l przechodzi przez punkty P=(-1,9) i S=(2,-3). Prosta k ma równanie 2x-y+3m-1=0. znajdź takie wartości parametru m, aby punkt przecięcia prostych l i k należał do wnętrza prostokąta o wierzchołkach A=(1,-2), B=(3,-2), C=(3,1), D=(1,1).
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2010, 23:54 przez kamilka1991, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 14 kwie 2010, 22:26
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Równanie prostej \(l\)
\(P=(-1,9)\\
S=(2,-3)\)
\(y-9=\frac{-3-9}{2+1}\cdot(x+1)\)
\(y =-4x+5\)
Współrzędne punktu przecięcia prostych
\(\{2x-y+3m-1=0\\y =-4x+5\)
\(\{x=- \frac{m}{2}+1 \\y=2m+1\)
\(\{1<- \frac{m}{2}+1<3\\-2<2m+1<1\)
\(\{-4<m<0\\- \frac{3}{2}<m<0\)
\(m \in (- \frac{3}{2} ,0)\)
\(P=(-1,9)\\
S=(2,-3)\)
\(y-9=\frac{-3-9}{2+1}\cdot(x+1)\)
\(y =-4x+5\)
Współrzędne punktu przecięcia prostych
\(\{2x-y+3m-1=0\\y =-4x+5\)
\(\{x=- \frac{m}{2}+1 \\y=2m+1\)
\(\{1<- \frac{m}{2}+1<3\\-2<2m+1<1\)
\(\{-4<m<0\\- \frac{3}{2}<m<0\)
\(m \in (- \frac{3}{2} ,0)\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 14 kwie 2010, 22:26